Dragongatan i Kila sköljdes delvis bort av vattenmassorna. Foto: Emilia Nyberg

Stormoffer kan ha svårt att få ersättning

Åsk- och regnvädret som drog över Karis, Pojo, Billnäs och Tenala under fredagen orsakade skador på hus, vägar och bilar.

Bilar i sjönöd, vatten i källaren och vägar som fallit ihop är resultatet av skyfallet som drabbade Raseborg i fredags. Under helgens varma och soliga sommardagar avdunstade de flesta vattensamlingarna, men skadornas utsträckning klarnade först under söndagen och måndagen.

Snabb insats

Kustregionens utbildningsfastigheter äger och förvaltar Axxells enhet på Bangatan i Karis. Under stormen på fredag kom det in vatten i Axxells källarvåning och ett torkningsprojekt har rullat i gång.


– Det var nästan sex cm vatten på golvet och hela källarvåningen var översvämmad, säger verkställande direktör för Kustregionens utbildningsfastigheter Joakim von Bergmann.
Eftersom företaget har fastighetsskötsel och -förvaltning som kompetensområde och kunskap i hur man bekämpar liknande situationer kunde man reagera snabbt och undvika större skador. von Bergmann uppskattar att priset för skadorna inte kommer att överskrida 20 000 euro.

– Denna gång hade vi tur. Vi märkte att översvämningen i tid och kunde snabbt begränsa skadorna till ett minimum, säger von Bergmann.
När skyfallet kom började det så småningom sippra in vatten i källarvåningen. Företagets egen personal var på plats hela tiden för att observera hur situationen eskalerade. När stadens ytvattensystem var fullt orsakade trycket att ett rör i Axxells källarvåning sprang läck.

– Vattnet sprutade in i gången, förklarar underhållschef Hans Madsén samtidigt som har visar det trasiga röret i källarens tak.

Madsén tackar räddningsverket för deras insats. Han berättar att de var på plats väldigt snabbt och kunde omedelbart börja pumpa ut vattnet från Axxells källarvåning. von Bergmann säger att det är svårt att uppskatta hur länge torkningsprojektet i källarvåningen kommer att fortsätta, men eftersom man inledde arbetet så snabbt hoppas han att maskinerna kan lyftas ut inom några dagar.

Oklart vem som ersätter

Det kan vara svårt att få ersättning för skadorna som stormen orsakade. I ett pressmeddelande framkommer det att Raseborg inte ersätter skador och reparationsarbeten på gårdsområden eller i fastigheter. I stället skall personer som lider av fastighetsskador eller dylikt göra en skadeanmälan till sina försäkringsbolag.

Läs mer i dagens VN/eVn