Äntligen i havet. Carl-Johan Westin körde traktorn, Sven Björklöf lösgjorde båten och Karel Kakko och Heikki Holm övervakade arbetet. Foto: Tom Hellsten

Församlingens båtklubb sjösatte sin Nikolaus

Utan vare sig himmelska hymner eller krossade flaskor nattvardsvin sjösatte Ingå församlings båtklubb sin båt Nikolaus förra veckan.

Båten gled ned i det stora blå vid småbåtshamnen i Ingå. Men sjösättningen var inte problemfri. Mitt ute på Kyrkfjärden hostade motorn till, varpå männen i församlingens båtklubb tvingades styra fören tillbaka mot land. Där lokaliserades felet snabbt: luft sögs in i dieselmotorn.
– Vi åtgärdade felet och sedan gick motorn som en klocka, säger prästen Tom Hellsten som är en av initiativtagarna till båtprojektet.
Nu ligger båten och guppar i Svenviken.


"Jätteroligt"
– Det har varit jätteroligt, säger Hellsten.
– Men det är verkligen skönt att ha båten i sjön. Arbetet var mer tidskrävande än vi hade räknat med – målande, slipande. Lite motigheter blir det alltid. 
Ingå församlings båtklubb grundades i vintras eftersom Tom Hellsten och hans vän Karel Kakko tyckte att det vore roligt om församlingen hade en egen båt. Med hjälp av annonser i olika tidningar samlade församlingen ihop tio hugade män som ville restaurera en båt, samt femton båtar att välja och vraka mellan. Valet föll på motorbåten som döptes om till Nikolaus. Den fick de av en anonym donator. 
De senaste månaderna har båtklubbens medlemmar restaurerat Nikolaus med talkokrafter. Nu är han klar.
Men båtklubbens arbete har bara börjat.
– Vi har ännu kvar en fiskebåt, den fick vi också som donation. Det är en tio meter lång träbåt och det finns en hel del att göra på den. Men den börjar vi med först i höst, säger Hellsten.