Motorcyklar och hårdrock var vikingafestens huvudteman. Foto: Jasper Karhunen.

Årets Wild Viking Party var lugnt och kamratligt

Deep South MC ordnade under veckoslutet det årligt återkommande Wild Viking Party evenemanget i Hangö. Tillställningen erbjöd mat, dryck, och musikuppträdanden av bland annat Sveriges hårdrockslöfte Mustasch.

Tomhet och tystnad härskar då jag kör in i Finlands sydligaste stad. Inte en pensionär som rastar sin hund, inte ett barn som leker bland träden. Skymningen har anlänt då klockan närmar sig halv tio, och världen står still. Detta är lugnet före stormen tänker jag.

Jag vänder av mot Glasbruksgatan och då hör jag den, stormen. Det är en storm av långhåriga och läderklädda män och kvinnor, vrålande motorcyklar och ZZ Tops Tush som får bilfönstret att vibrera. Wild Viking Party är i full gång.


Den uteblivna folkmassan


Viking Motel och området runt omkring är i utmärkt skick, området har snyggats upp och scenen samt dansgolvet är imponerande. Arrangemangen verkar fungera smärtfritt vad gäller såväl mat och dryck som toalettbesök. Stämningen är kamratlig och hela fyra artister står för livemusiken i kväll, bland dem det internationellt framgångsrika Mustasch. Ändå är det ganska folkglest på festen i år.

Bo-Håkan, "Bosse", Grahn, mannen som håller i trådarna, säger sig vara nöjd med tillställningen men beklagar att inte ännu fler människor hittat hit.


– Alla trivs här, det är ett lyckat evenemang. Lite färre besökare har vi kanske i år, men alla som är här har det bra, säger "Bosse" Grahn och tillägger att han nästa år får hämta Whitesnake till Hangö för att locka folk.


Tältgäster


Trots att inte området svämmar över av besökare är stämningen ändå på topp. På de små grönområdena runt Motellkomplexet har tiotals tält rests. Majoriteten av besökarna är motorcyklister som anlänt till Hangö i går då festen satt i gång – många njuter av sommarvädret och har valt att övernatta i tält.


Bland dessa tältare träffar jag Kirsi Korpinen från Nådendal och Kaitsu Hovi från Björneborg. De har kommit för motorcyklarnas och musikens skull.


– Det är första gången jag är här, jag kom för Harley Davidsons och Mustaschs skull. Allting verkar fungera bra här, alla vi träffat har varit på gott humör, säger Korpinen glatt.


Hon får medhåll av Hovi som berättar att han besökt tillställningen en gång tidigare också.


Jaakko Nurmi och Jutta Terhivaara har också valt att tälta på området. De har bara positivt att säga om tillställningen.


– Vi har kommit för atmosfärens skull. Allting fungerar utmärkt här och Bosse tar hand om sina gäster. Här rör sig hederliga människor, säger Nurmi och Terhivaara i en mun.


Skäggväxt på scenen


Under kvällens lopp träffar jag också Ralf Gyllenhammar och David Johannesson, rytm-respektive sologitarrist för hårdrocksgruppen Mustasch.

– I kväll är det Hangö som gäller, det är första gången för oss. Nästa vecka blir det Wacken Open Air i Tyskland. För oss spelar det ingen roll om vi spelar för 30 eller 30 000 människor, det är ju alltid kul att stå på scen, berättar duon


Gitarristerna avslöjar också att ett nytt Mustaschalbum är under arbete.


– Den nya skivan kommer att vara så förbannat dramatisk, pompös kan man säga. Vi skalade av soundet på förra plattan, men nu är det fullt på, av allting, överallt, säger Gyllenhammar med ett skratt.


Skivan kan bli klar redan i november 2013, men inga beslut har gjorts. Eventuellt dröjer skivsläppet till nästa år. Under tiden får publiken njuta av den högklassiga svenska hårdrocken live i stället, denna lördagkväll i Hangö.





Läs mer om vikingafesten samt en fullständig konsertrecension på Mustaschs spelning i tisdagens VN/eVN.