Bland karavanens pärlor gömde sig en och annan Jaguar. Foto: Jasper Karhunen.

Bilkaravanen förgyllde lördagen i Ingå

Under lördagen åkte en ungefär sjuttio fordon lång karavan av charmiga museibilar genom Ingå. Blänkande plåt och museimotorer lockade såväl förare som publik.

För femte året i rad ordnade AHS, Automobilhistoriska sällskapet i Finland, en körning i Västnyland. I år gick rutten från Ingå småbåtshamn till Fagervik, med ett stopp vid Ingå kanonmuseum.

Då klockan närmar sig 14 och evenemanget lider mot sitt slut är Sture Engströms humör på topp. Han är den huvudsakliga arrangören och har sysslat med liknande tillställningar i ungefär tjugo år.

– Stämningen har varit utomordentligt god. Folk som sysslar med gamla bilar har lätt att börja prata med varandra, för oss är det lätt att komma överens trots att vi inte känner varandra, utbrister Engström och tillägger att vädret också gjort sitt för att förgylla dagen ytterligare.



Av kärleken till gamla fordon



I år har enligt Engström cirka 70 museifordon deltagit, en siffra som motsvarar fjolårets deltagarmängd då tillställningen ägde rum i Hangö. En del deltagare har redan lämnat Fagervik, men än står ett fyrtiotal förtjusande fordon på området. Bilentusiasterna konverserar glatt med varandra, en gemensam ton verkar inte vara svår att finna.

Engström är väldigt nöjd med tillställningen och planerar redan nästa års körning i Västnyland. Som den fordonsentusiast han är kommer Engström dock först att ordna en dylik tillställning i Östnyland, Borgå, nästa vecka.

Engström ombeds peka ut några favoritfordon, men uppdraget visar sig vara svårt.

– Här finns en hel del att beundra, men den röda Jensen bilen är ett imponerande verk. Vidare har vi en klassisk Diamond som efterliknar modellen från 1930-talet. En röd Mercedes från 1968 är också unik, säger Engström drömskt.

 

Fest för bilfanatiker



Karavanen blev även i år välbemött på de Västnyländska vägarna. Engström menar att de gamla bilarna brukar väcka positiva reaktioner hos människor.

Förutom de engagerade förarna fylls området också av åskådare, en fascinerad publik som består av män och kvinnor i alla åldrar. En liten pojke tvärstannar framför en röd Jaguar XJS och förundrar sig över hur ett fordon kan vara så vackert. Bilens ägare, Christer Joensuu, skrattar till och uppmanar pojken att skaffa sig en likadan bil när han blivit stor.

Joensuus Jaguar är blänkande röd och drivs av en V12 motor. Själv har Joensuu deltagit i tillställningen för att kunna beundra de gamla bilarna.

– Det är svårt att peka ut någon favorit, här finns många klassiker. En grön Triumph från 1960-talet har jag sett här, det finns något speciellt med just den bilen, säger Joensuu fundersamt.


Tillställningen avslutas med en prisutdelning – deltagarna har fått rösta fram det mest speciella fordonet. Deltagarna är överens om att alla bilar är värda stort beröm, men årets vinnare blev den röda Mercedesen från 1968.