Elias Augustsson kämpar för att hålla sig kvar på den mekaniska tjurens rygg. Foto: Veronica Karlsson

Somrig stämning på Tenaladagen

Lördagen den 27 juli ordnades den traditionsenliga Tenaladagen. Vädret var vackert och stämningen på topp.

Arrangörerna för Tenaladagen är olika föreningar i trakten och det verkade som om alla hade dragit sitt strå till stacken. Det fanns program för hela familjen och alla verkade vara på gott humör. Åskvädret och översvämningarna under fredagskvällen var bortglömda.


Torgförsäljning

Utanför ett kafé står Pia Sundstrand. Hon har lagt fram ett bord och säljer bort prylar hon inte längre behöver.
– Jag säljer barnkläder, kärl, leksaker och spel. För tillfället går leksakerna bäst åt, säger Sundstrand.
Det verkar faktiskt som om alla känner varandra på Tenaladagen och att höra ett "Tjenare, hur står det till" är ingen ovanlighet. 
På torget står Gunnel Holmström. Tenala torg en lördag är ingen ovanlighet för henne. Hon har sålt sina produkter här i nästan 20 år, men hon inflikar ändå att Tenaladagen är en ganska speciell lördag i mängden.
– Jag säljer bakat, stickat, saft och så skall vi inte glömma bondosten, men den sålde jag redan slut, säger Holmström.


För familjens yngsta medlemmar

För barnen finns det också en hel del program under Tenaladagen. På en mekanisk tjur får barnen även pröva på Rodeo. Reglerna är enkla. Med en hand skall man försöka hålla sig sittande på den mekaniska tjuren som med alla medel försöker få barnen att falla av. Den som hålls kvar på tjurryggen längst vinner.
Elias Augustsson är en av de modiga som vågar ta sig an den mekaniska tjuren. Han håller sig fast en lång stund, men till sist kastar tjuren av honom och han faller mjukt på den uppblåsta mattan som omringar tjuren.
– Mitt första försök gick bättre. Då hölls jag på ryggen mycket längre, berättar en andfådd Augustsson.


En del är nervösa

För Emilia Wasström, 13 och Elin Wikholm, 15 är denna lördag en spännande dag. De skall nämnligen uppträda med sång och musik för Tenaladagens besökare.  På repertoaren finns mest populära låtar som man kan höra på radion, men en del klassiska rocklåtar skall duon också bjuda på. Både Wasström och Wikholm vill bli musiker när de blir stora.
– Första konserten gick bra och många stannade för att lyssna, säger Wasström
– Under nästa konsert skall jag se mera på publiken och försöka vara mer avslappnad, inflikar Wikholm.


Bävern Kasper och Skogsmulle

På en gräsmatta invid en lekpark kan man hitta skogsmulle och jättebävern Kasper. Ekenäs Naturum och Tenala Ungdomsförening (TUF) har lagt upp en naturstig och hjälper barnen att komma i gång. Bävern Kasper heter egentligen Carola Rosenqvist och skogsmulle heter egentligen Lotta Söderlund. Rosenqvist representerar TUF, medan Söderlund är utsänd av Ekenäs Naturum.
– Jag jobbar mycket med naturfostran för barn och vi brukar ofta delta på liknande evenemang, säger Söderlund.