Billnäs FBK pumpar bort vatten från Selcasts lagerlokal i Karis.

Karis centrum översvämmades

Under dagen sken solen från en molnfri himmel, men på eftermiddagen dök åskmolnen upp. Inom kort var det kaos i Karis centrum.

Dagen började som en vacker sommardag. Det verkade bli en varm dag och den syrefattiga luften lovade åska
Vid 16-tiden slår ovädret till i Västra Nyland. Det kommer rapporter om ösregn och hagelskurar. Samtidigt har blixten slagit ned och orsakat husbränder.


Kaos i Karis

På vägen in till Karis centrum håller en brandbil på att pumpa ut vatten ur Selcasts lokaler. Trots att regnet avtagit har det bildats stora pölar på marken.
– Regnvattnet rinner ned från berget och samlas i sänkan mellan husväggen och berget. Sedan rinner vattnet in i Selcasts lagerutrymmen, säger Rasmus Rocka från Billnäs FBK.
Järnvägsbron är avstängd för bilister och polisen samt brandkåren övervakar att körförbudet följs.
– Bron är avstängd eftersom vattenmassorna sköljt bort delar av brons grund och därför är det inte säkert för bilar att åka över bron för tillfället, förklarar överkonstapel Sjöberg.


Bilar sitter fast

Markku Rautio anlände till Karis vid halv fyra tiden. Han drar en lättnades suck och konstaterar att han är tacksam över att han hann undan stormen.
– Bilen sitter fast så jag har inte bråttom någonstans, säger Rautio.
Ett annat par som inte längre kommer åt sin bil är Nina och Ville Hukkinen. Nina Hukkinen berättar att bilen egentligen tillhör hennes svärföräldrar och att den helt enkelt fastnade mitt på gatan på grund av vattenmassorna.
– Detta är helt otroligt. Jag har aldrig sett något liknande. När haglen började falla försökte människor skydda sina bilar under träden, berättar Nina Hukkinen.
Paret Hukkinen väntar nu på en bärgningsbil, men det kan bli en lång väntan tror Nina Hukkinen.
– Vattnet har redan börjar rinna undan så månne inte det löser sig så småningom, säger Ville Hukkinen lugnande.


Läs mer i VN/eVN