På Special Mobil i Raseborg låter Niklas Nylund kunderna bekanta sig med nya och begagnade bilar.

Sommaren kom med positiv trend för bilhandeln

Den europeiska bilhandeln uppvisade dystra resultat efter första kvartalet av 2013. Försäljningen av nya bilar var oroväckande låg. För Finlands del kom vändningen mot det bättre under sommarmånaderna.

I jämförelse med år 2012 har försäljningen av nya bilar dalat kraftigt i år. En orsak är den höjda fordonsskatten som skapade stor oro bland köparna. Nu verkar trenden vända på den inhemska marknaden, skriver Kauppalehti i förra veckan. Enligt tidningen har handeln av nya bilar i Finland i sommar gjort vinster på över 30 procent jämfört med sommaren i fjol.

– För Special Mobils del har året inte sett så dåligt ut. Försäljningen av begagnade bilar har rullat på som vanligt. Men under sommaren har nog försäljningen varit speciellt bra, säger Niklas Nylund på Special Mobil i Raseborg.


Ett bra läge


Nylund tror att förändringarna i beskattningen har lett till att bilmarknaden slutligen hittat en balans. Enligt honom mår bilhandeln ganska bra för tillfället, och han önskar att inga större förändringar nu skall ske vad beskattning och regleringar beträffar.
 

– Det gäller att vara konsekvent och inte skapa oro hos köparna. Jag tror vi har nått ett ganska bra läge på bilmarknaden nu, säger Nylund.


Också enligt Toyotas Petteri Bäckroos ser läget ljust ut efter sommarstarten.
 

– Hos oss har man märkt det goda läget främst i form av ett ökat intresse för nya bilar. I stort sett har år 2013 motsvarat våra förväntningar, inte har handeln varit så olik från fjolårets, säger Bäckroos.


Drömbilen


Bäckroos menar att den eftertraktade bilen i dag är en lite mindre, bränslesnål bil som motsvarar kundens behov.
 

– Angående nya köp så lockar speciellt moderna bilar med mindre utsläpp, säger Bäckroos.


Enligt Nylund har folk blivit allt mer krävande vad gäller nya bilar.


– Modern utrustning och säkerhet är viktiga element för köparna i dag. Överlag har kraven på vad en helt vanlig bil skall erbjuda ökat. Människor är beredda på att satsa då de köper bil, man väljer att betala lite mer för god kvalitet, säger Nylund.



Läs mer i dagens VN/eVN.