Publiken, till vänster, fick sällan en syl i vädret under diskussionen som leddes av Tapio Salo, Bertel Sundman och Maria Holopainen.

Svartåbor diskuterade vattnets kvalitet

Resultat från vattenprov från Svartå har bekymrat invånarna till den grad att ett invånarmöte ordnades. På onsdag kväll samlades Svartåborna till diskussion på Svartå bibliotek.

Biblioteket fylldes av närmare två dussin Svartåbor när diskussionen om grundvattnets kvalitet i området skulle inledas. Problemets kärna var huruvida Svartås nu för tiden stängda avstjälpningsplats läcker ut gifter i miljön och eventuellt påverkar vattenkvaliteten i området.

Ordet fördes i första hand av Maria Holopainen vars borrbrunn ligger i området där ett prov uppvisat att små mängder av lösningsmedlet naftalen förekommer i vattnet.

– Det första vattenprovet som togs den här sommaren uppvisade tecken på naftalen i vattnet, men enligt de två senare proven är vattnet rent. Hur skall vi kunna lita på att det första provet var en miss, frågade sig Holopainen.
 

Experterna Tapio Salo från Nylands NTM-central och Ingegerd Grünn-Maja från Sydspetsens miljöhälsa fick svara på frågor enligt bästa förmåga.

– Det är människor som utför proven, naturligtvis kan misstag ske, sade Salo.
 

Experterna ville inte förringa problemen men önskade ändå tona ner situationen.
 

– Det bör poängteras att mängden gifter har varit väldigt små, tillade Sydspetsens Grünn-Maja.
 

Inte bara naftalen
 

Det är inte första gången grundvattnet i Svartå är aktuellt. I mars år 2013 rapporterades det att man i vattenprov som togs hösten 2012 hittat bland annat lösningsmedlen trikloreten och fenoler i grundvattnet. Små mängder av olika gifter finns i vattnet också i dag, något som oroar invånarna.

– Trots att det inte förekommer stora mängder av ett specifikt gift finns det en massa olika gifter i vattnet. Hur vet vi att inte summan av alla gifter, och nu också det eventuella naftalenet, påverkar människornas och naturens hälsa, undrade Holopainen.
 

Salo ville inte kommentera detaljer utifrån fotografier. Angående påståendet att det första vattenprovet misslyckats kunde Salo komma med kommentarer.
 

– Testkärl kan bli smutsiga och maskiner samt människor som hanterar dem är inte alltid helt rena. Misstag är ovanliga men visst händer det, och upptäckten av naftalen är antagligen ett misstag, sade Salo.


 

Läs mer i morgondagens VN/eVN.