Benita Forsman och Christina Nordback bläddrar igenom en del av materialet så här långt. Mycket mer lär det bli då minnena börjar flöda. FOTO: Christoffer Holm

Butikshistoria jagas på udden

Hundratals specialaffärer, kiosker och kvartersbutiker ur Hangös förflutna ska få sin historia bevarad. Hembygdsforskarna inleder sitt största gemensamma projekt någonsin.

Senast år 2015 ska minnesluckorna kring Hangös gamla kvartersbutiker, specialaffärer och kiosker vara tätade. Då firar föreningen Sällskapet för släkt- och hembygdsforskning i Hangö trettio år, förhoppningsvis med en bok om gamla butiker.

Publikationen ska grunda sig på det projekt som än så länge ligger i startgroparna, men som på sikt kan bli lite vad som helst. Hembygdsforskarna ämnar nämligen samla fakta och lyssna på anekdoter om gammalt butiksliv i staden.
– Vi har ju mest sysslat med släktforskning men den här idén har funnits under ytan flera år, säger Johan Signell, ordförande för föreningen.

Intervjuer och arkiv
Sällskapet hoppas på en så fullständig förteckning som möjligt, ända tillbaka till stadens grundande.
– Vi är nu i insamlingsskedet och har fått en del material från människor som minns och har upplevt butikerna.

I höst dyker föreningens medlemmar ner i arkiv och skriftliga källor för att hitta fakta där.
– Vi ska gå igenom allt från mantalslängder till tidningar och företagshistoriker. Tidningar är skojiga av den orsaken att där finns gamla annonser.

Hundratals affärer
Hur många affärer Hangö haft under sina 139 år som stad är svårt att bedöma. Redan nu vet Signell att de är många.
– Söder om järnvägen talar vi i alla fall om hundratals. Där har ju alla specialbutiker alltid verkat medan främst matbutiker har funnits norr om järnvägen.

Trots att många gamla butikslokaler och -byggnader helt och hållet försvunnit ur stadsbilden finns många minnen kvar, även fysiska. Ett par butiker står övergivna sedan många år tillbaka, vissa med gamla kundkorgar och kassaapparater på samma plats som när butiken slog igen. På andra håll vittnar ovanligt stora vardagsrumsfönster i boningshus om ett förflutet som något annat.

Förutom förhoppningen om en bok till jubileet 2015 har projektet ingen tidsram.
– Dessutom tar det egentligen aldrig slut. Butikerna lever ju ännu.

läs mer i dagens VN/eVN