Utvidgningen av Lojosjukhus har lagts på is. Foto: VN-arkiv

HNS planer upprör Lojopolitiker

Helsingfors och Västra Nylands sjukvårdsdistrikts nya sjukhusplaner förbryllar både tjänstemän och politiker i Lojo.

HNS planerar att centralisera sjukvården till ett jättesjukhus i Helsingforsregionen. En av motiveringarna till nybygget är att många av HNS byggnader är i dåligt skick och därför är det billigare att bygga nytt än att renovera befintliga byggnader.


Delvis väntade planer

Stadsstyrelsens ordförande i Lojo Irene Äyräväinen säger att planerna delvis är väntade, men hon förundrar sig över hur planerna skall verkställas i praktiken.
– Fagernäs sjukhus i Lojo har sedan 2004 fått speciallov att fortsätta med sin verksamhet trots att byggnaden är i väldigt dåligt skick.


Inget nybygge i framtiden

Nio år senare har planerna om ett nybygge lagts på is efter ett beslut från HNS styrelse. Planen var att Lojo sjukhus skulle byggas ut och de ca 50 platserna på Fagernäs skulle flytta till dessa nya utrymmen.


Beslutet kommer i höst

Chef för öppenvården i Lojo Jarmo Laitinen säger att ifall det nya storsjukhuset byggs kommer inte Lojo sjukhus att förstoras som tidigare planerat. Problemet är att det stora byggprojektet kommer att inledas tidigast 2020 och så länge kan inte patienterna i Fagernäs vänta på nya utrymmen, menar Laitinen.
– Det psykiatriska specialsjukhuset i Fagernäs kommer oberoende att lägga ned sin verksamhet i slutet av år 2014 och det börjar bli bråttom att hitta alternativa lösningar, säger Laitinen.



Läs mer i VN/eVN