Ari Heinilä är eldsjälen bakom förbättringen av Täktbukten. Matti Ovaska från WWF berättade om fisken i Östersjön. FOTO: Christoffer Holm

Nyttan med vårt innanhav

Östersjöns möjligheter kan vi njuta av endast om vi bryr oss om vad vi gör med havet kring oss. Ari Heiniläs filmvisning påverkade Hangöborna.

På lördagen ordnade Ari Heinilä, som drivit Operation Täktbukten i Hangö, en filmvisning på Kino Olympia. Målet var att samla in pengar för framtida projekt men gav även flera tankeställare.
– Det finns en hel del att göra i Täktom ännu. Våtmarken som byggdes 2010 hjälper inte allt.

Till näst planeras därför en ny våtmark, där Hangö stad troligtvis kommer att bidra med arbetet. Hur mycket pengar det kommer att kosta utöver det vet Heinilä inte, men pengar behövs till annat också.

– I framtiden kan vi kanske turnera i skolor för att förevisa nyttan med Östersjön, bland annat genom sådana filmer som de vi visar i dag. Att producera sådana är inte så lätt ekonomiskt.
Heinilä fick tidigare i år Västra Nylands miljöpris för sitt arbete i Täktom. Det har gett ny inspiration men framför allt visat vad arbetet betyder.
– Det ger Operation Täktbukten tyngd men visst betyder det jättemycket för mig själv med när responsen är så positiv.

Östersjön inte dödsdömd
Filmerna som förevisades på lördagen sträckte sig från de många extremsporter den finländska kusten bjuder på till vilka vackra undervattenlandskap Östersjön besitter.
Därtill berättade Matti Ovaska från WWF om fiskebeståndet i Östersjön och väckte både frågor och slog hål på missuppfattningar.
– De som säger att Östersjön är förlorad vet inte vad de talar om.

Fortfarande finns livskraftiga fiskbestånd och de senaste åren har en hel del skett men mycket måste fortfarande göras.
– Även finländarna påverkar fisken globalt genom Östersjön och fiskimport. Sjuttio procent av fisken vi äter kommer utomlands i från.

Tydligt budskap
Som Täktombo om somrarna har Sixten Malmström intresserat sig för Heiniläs projekt och ville därför delta i filmvisningen.
– Självklart bryr man sig när man själv sett hur vattnet blivit sämre. Dessutom ser man vad man kan få gjort.

De kortfilmer som stod på programmet var alla utvalda för att visa vad Östersjön kan ge. Men nyttan med Östersjön får man endast om den är ren och omhändertagen. Filmerna ville alltså säga att det vi gör mot eller för Östersjön även fås tillbaka.

Filmen En droppe i havet, regisserad av Heinilä själv, ville lyfta upp Täktbukten som en miniatyr av Östersjön.
– Någon gång i början av projektet talade jag med en representant från WWF. Han gjorde jämförelsen och det stämmer mycket riktigt. Det handlar om samma problem. I en bassäng står vattnet stilla.

läs mer i tisdagens tidning