Fransmän på cykel genom Finland. Foto: Sara Pollesello

Spendera sommaren i tält

Tältning förknippas kanske främst med scouter, myggor och upptäcktsresande som råkar ut för snöstormar på film.

Men tack vare friheten, lättheten och förmånligheten är tältning också en populär semestersyssla. Även om husvagnarna dominerar på Ormnäs camping i Ekenäs hittar man här också några tält.

Och då undrar man naturligtvis, vem gömmer sig under tältduken? Vem utsätter sig frivilligt för kalla fuktiga nätter fyllda av surrande mygg och risk för att vakna upp i en lerpöl efter nattens störtregn?
 

Tour de Finland

I ett pyttetält uppe på en liten ås hittas fransmännen Elisabeth Cam och Ludovic Modena. Deras cyklar står lutade mot ett träd där intill.

De ska stanna i Finland cirka två veckor, under vilka de hade planerat att cykla en sträcka på nästan 1000 kilometer. Fast den planen har de redan övergivit.

– Vi stannade längre än planerat i Noux nationalpark, berättar Modena, som anser nationalparken vara en av de vackraste platser han besökt.

– Nu tänker vi ta det lite lugnare i stället, säger Cam. 
 

Familjetält

Småbarnsfamiljen Hintikka-Rissanen sitter och dricker morgonkaffe i sitt tält längst in på campingen. Deras är ett riktigt familjetält med två små sovrum och ett större rum som fungerar både som vardagsrum och tambur.

Pappa Perttu Rissanen har en lång bakgrund inom scoutingen och mamma Sari Hintikka har tältat en hel del som barn. Så de har en del erfarenhet, även om det är första sommaren de som familj semestrar i tält.

– Jag har fina minnen från då vi tältade som barn, säger Hintikka som blir riktigt rörd vid tanken på barndomens somrar på familjens gård.

Att vara nära naturen är viktigt för familjen och att det blev tält och inte husvagn var främst av ekonomiska skäl.

– Fast visst är det ju en speciell stämning då man sover i tält, säger Rissanen. Det stora tältet tar sina 45 minuter att resa och familjen misstänker att det skulle vara mera praktiskt med två små tält i stället.



Läs mera i dagens VN/eVN.