Marsjön i Ingå har väldigt rent vatten. Foto: Emilia Nyberg

Marsjön – en pärla

Marsjön är på många sätt en solskenshistoria bland sjöarna i Västnyland. Sjöns vatten är så rent att Ingå kommun använder sjön som reservvattentag.

I ett relativ obebyggt område av Ingå ligger Marsjön. Sjöns utseende är väldigt varierande. Längs strandlinjen kan man se allt från långgrunda vasstränder till klippiga stup.


Bra betyg

Marsjöns vatten har enlig webbplatsen vattnetskvalitet.fi betyget bra och är för tillfället har Marsjön det bästa betyget i Ingå.
– Det finns förhållandevis lite landbruk i området och dessutom finns det begränsat med bosättning runt Marsjön, säger vattendragsforskare Ralf Holmberg på Västra Nylands vatten och miljö.

Holmberg berättar att vattenundersökningar visar att syrehalten i Marsjön är bra och klorofyllmängden i vattnet är låg.


Sommarkommers påverkar inte

I det vackra landskapet kring Marsjöns stränder skymtar sommarstugor fram och längs med stränderna sticker bryggor ut.
– Sommarstugor inverkar till viss mån på vattenkvaliteten i Marsjön, men ifall stugägare sköter sitt avloppsvatten rätt behöver inverkan inte vara stor, säger Holmberg.
 

Serie
Våra vatten
  • Spegelblanka sjöar eller grumlig ärtsoppa? VN granskar hur vattendragen mår i regionen.

Ingås reservvattentag

Vattenkvaliteten i Marsjön är till och med så bra att Ingå kommun använder sjövattnet som sitt reservvattentag.
– Ingå kommun använder sig i första hand av grundvatten, men det är bra med en plan b, säger tjänstförrättande vattenverkschef i Ingå Daniel Grönroos.

Senaste gången Ingå använde sig av Marsjöns vatten var i januari 2013 när ett vattenläckage inträffade som orsakade att vattentornet tömdes. Det är ändå ganska sällsynt att kommunen behöver använda sig av reservvatten.



Läs mer i dagens VN/eVN.