I dagens läge är det ingen omöjlighet att hyra till exempel Ekenäs kyrka. KSF Arkiv/Nina Ahtola.

Församlingar får hyra ut kyrkan och andra utrymmen

Att hyra kyrkan är inte ett heligt privilegium i dagens värld. Vem som helst får visa intresse, men i sista hand beslutar församlingsrådet om uthyrningen.

Vem hyr kyrkan? Vad kostar det? Får man ta betalt av besökare som kommer till kyrkan?

Svaren beror på vilken försalming man frågar. I Raseborg finns gemensamma regler för uthyrning av församlingarnas utrymmen. I området följer man från och med 2009 de regler som fastställts av Raseborgs kyrkliga samfällighet. Detta innebär bland annat att priserna för uthyrning är förutbestämda och att församlingarna kan befria ideella föreningar från utrymmeshyra.

Hur man bör gå till väga för att hyra just en kyrka specificeras inte. Kyrkoherde Anders Lindström från Ekenäs församling berättar om processen i Ekenäs.
 

– Den intresserade vänder sig till kyrkoherden i dessa ärenden. Ifall jag känner mig tveksam angående uthyrningen får jag i min tur vända mig till församlingsrådet, säger Lindström.
 

Hyresgäster

Vem som hyr kyrkan och vad som ordnas där beror på kyrkoherden och församlingsrådet. Vem som helst vänder sig dock inte till kyrkan.

– De som vill hyra kyrkan är väl medvetna om vilken typ av lokal det är fråga om, säger Lindström.

Vid sidan om församlingens egen aktivitet hör bland annat köruppträdanden och konserter med klassisk musik till de vanligaste evenemangen i Ekenäs kyrka.


Gratis i Guds hus?

En vedertagen uppfattning är att man inte behöver betala för att träda in i en kyrka. I allmänhet stämmer antagandet då till exempel Ekenäs församlings program i kyrkan är avgiftsfria.

– Vi vill inte tvinga folk att betala inträde, alla skall vara välkomna. Ofta kan man välja att köpa programblad för att understödja oss, berättar Lindström.

Avgifter kan dock upprättas av den som hyr kyrkan. Akademiska sångföreningens konsert i augusti kostar, precis som Janne Schaffers och Markus Warghs konsert på fredag den 19 juli.



Läs mer i dagens VN/eVN.