Om dagarna är Maria Berghäll-Jepsen möbeldesigner. Om kvällarna och veckosluten är hon Sjundeås mest uppskattade scoutledare. Foto: Benjamin Knopman

"Barnen måste bli lite rädda"

Hon är scoutledaren som vågar utsätta barnen för kniviga situationer. För sin tillit, sin kreativitet och sin brinnande entusiasm får Maria Berghäll-Jepsen mumsa Västistårta.

Scoutledaren Maria Berghäll-Jepsen är allergisk mot curlingföräldrar som överbeskyddar sina barn.

Sedan hon började leda en grupp vargungar för fem år sedan har de paddlat över stormiga träsk, vandrat genom djupa skogar och själva tvingats budgetera inför ett läger. Snart ska barnen – som i dag har avancerat till äventyrsscounter – få hantera surrande bin för att lära sig varifrån honungen kommer.

– Barnen måste utsättas för situationer där de tvingas tänka själva. De måste få bli lite rädda. I dag tuggar och tuggar man så här – gnag, gnag, gnag – och googlar hela skiten och sedan serverar man det på en tallrik åt barnen. Här har du en upplevelse. Varsågod.

Maria-Berghäll Jepsen gestikulerar vilt med händerna medan hon kokar kaffe.

– Men om barnen aldrig får uppleva spännande situationer leder det i långa loppet till de apatiska ungdomar som samhället klagar på.


"Något alldeles extra"

Maria har en syn på uppfostran som klingar udda i dagens försiktiga samhälle, men trots det ligger en smarrig Västistårta på hennes kaffebord. Den nominerades hon till av Heidi Rustanius, vars son Kim Kuparinen är ett av de 24 barnen i Berghäll-Jepsens grupp.

– Maria är – förutom mycket annat – en enormt duktig och påhittig scoutledare i Sjundeå Strömstarar. Alla scoutledare är duktiga, men Maria är något alldeles extra. Hon fixar, syr, metar, orienterar och bakar med sina scouter, lovordar Rustanius.

Scoutledaren själv ödmjuk.
– Det är lite fel att bara upphöja mig. Vi är flera som hjälps åt.



Läs mer i dagens VN/eVN.