De små bodarna på Kungsgatan har under sommarens lopp lockat såväl turister som ortsbor. Foto: Emilia Nyberg

Sommaren en fest för kommersen i Ekenäs

Gatorna kryllar av sommargäster och turister. Den tidiga sommaren har satt fart på livet och kommersen, sommarbutiker och torgförsäljare dyker upp runt om i staden. Bland de säsongsbundna butikerna finns en nyhet: de röda stugorna på Kungsgatan.

En kuststad som Ekenäs kommer bäst till liv under varma och soliga sommardagar. Staden lockar i regel en stor mängd finländska sommargäster och utländska besökare som gynnar kommersen, så länge vädret är behagligt.

Den långa sommaren 2013 har, inte minst med tanke på vädret, varit gynnsamt för turismen och affärerna i Ekenäs. Av den åsikten är Pia Stenroos, ordförande för Ekenäs Centrumförening.

– Jag tycker att sommaren hittills har varit väldigt lyckad. Det är liv och rörelse i staden och vi har haft en massa torgförsäljare i år, säger Stenroos.
 

Omtyckta stugor

Ekenäs Centrumförening finns till för att göra staden mer attraktiv för såväl ortsbor som besökare. Föreningen ansvarar för bland annat torgverksamheten. De fyra röda butiksbodarna som pryder gågatan i Ekenäs är också föreningens verk.

– Vi ville få användning för stugorna under sommaren, så nu piggar de upp gågatan. Stugorna erbjuder torgprodukter som polkagrisar och souvenirer. Ekenässouvenirer hittar man inte på annat håll i och med att allt heter Raseborg. Vi menar att de som besöker staden Ekenäs skall kunna få en Ekenässouvenir, säger Stenroos.
 

På gräsrotsnivå

De röda stugorna erbjuder sommarjobb åt två ungdomar. En av dem, Wilhelmina Hindström, har bara positivt att säga om verksamheten.

– Mottagandet har varit riktigt positivt, såväl turister som lokala verkar vara intresserade av vad här finns, säger Hindström.

Enligt henne är kommersen speciellt livlig på lördagar. Arbetet i sig faller också den snart 17-åriga Hindström i smaken.

– Allt som oftast får jag jobba i vackert väder, och med tanke på kunderna får jag använda flera språk, berättar Hindström glatt.



Läs mer i dagens VN/eVN.