Priset på västnyländska golfaktier på den fria marknaden varierar kraftigt, från några euro till tiotusentals. Foto: Christoffer Holm

Golfen intresserar, men inte aktierna

De senaste åren har priset på golfaktier i Finland legat på botten. I Västnyland är läget delvis detsamma men golfen är fortfarande populär.

Priserna på golfaktier har aldrig varit lägre. Golfbanorna säljer sina kvarstående aktier för småsummor medan golfspelare till och med betalar för att bli av med sina.

Statusen i att äga en golfaktie håller på att få sin en allvarlig törn. Ännu för tio år sedan kostade de förmånligaste aktierna i västra Nyland mellan 3000 och 11 000 euro. I dag kan de säljas för några euro.

Orsakerna till att man vill göra sig av med sin spelrätt kan vara många. Det vederlag som man varje år betalar för sitt aktieinnehav kan bli betungande. Då golfbanornas ekonomi blir strängare höjs dessutom vederlagen.

Björn Backman, styrelseordförande för Ab Eke golf, tror ändå inte att vederlagen bär skulden.
– Vederlagen är inte så stora. De är mycket mindre än i många andra sporter.

Eke golf har ett årligt vederlag på cirka 600 euro, en ganska genomsnittlig summa bland golfbanorna.

De flesta västnyländska golfbanorna är även överens om att inte heller ett avtagande golfintresse bär skulden.
– Vi har tvärtom märkt av en ökning av green fee-spelare. Intresset för golf verkar öka, säger Backman.


Ny riktning

Även i Hangö är prisraset på golfaktierna känt sedan länge. Aktierna kostar nästan ingenting.
– Det är inget nytt att de rasar men det stora värdet finns i hur golfbanan sköts. Det avgör resultatet, säger Han-golf Ab:s styrelseordförande Peter Lindholm

Lindholm tror att aktieraset kan vara ett tecken på en omställning, där allt färre vill ha en aktie och i stället hellre betalar per golfrunda.
– Det kan gå lite åt det hållet. De starka golfbanorna kommer att ha sina aktieägare men trenden att spela på green fee kommer att öka.


Höga priser i Kyrkslätt

Alla golfbanor i västra Nyland står inte inför samma aktieras. Hirsala golf i Kyrkslätt har visserligen känt av att aktiernas pris sjunkit men där kan en aktie fortfarande kosta 16 000 euro.

– Skillnaden till andra banor kan jag inte förklara på annat sätt än att vår bana är i toppskick och mycket populär, säger vd Astrid Venäläinen vid Hirsala golf.



Läs mer i dagens VN/eVN.