Foto: Colourbox

Allt fler vårdare har alkoholproblem

Nu har tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovård Valvira kopplats in i fallet med den berusade läkaren på Ekenäs hälsovårdscentral.

Enligt ett pressmeddelande på Raseborgs webbplats har det uppstått missförstånd kring informationen om den alkoholpåverkade läkaren.


Alkoholproblem blir vanligare

Alkoholproblem bland vårdpersonal har ökat under de senaste åren, säger kommunikationschef Tarja Tamminen på Valvira. I fjol fråntog man 18 läkares rättigheter och 27 läkares rättigheter begränsades.

– Under den senaste tiden har man fäst extra uppmärksamhet vid missbruk bland vårdpersonal och man håller på att utveckla system som skall hjälpa personer med problem, säger Tamminen.


Valvira inkopplat

Ekenäs hvc har nyligen anmält fallet om den berusade läkaren till Valvira. Nu kommer Valvira att läsa anmälan och avgöra ifall den är brådskande. Därefter ber Valvira om en förklaring av läkaren i fråga och en utredning av arbetsgivaren samt expertutlåtanden.


Begränsade rättigheter

I värsta fall kan läkaren fråntas alla rättigheter, säger Tamminen
– Andra tillvägagångssätt är till exempel att begränsa rättigheterna så att personen i fråga inte längre får skriva ut mediciner eller att läkaren är tvungen att praktisera under en annan läkares övervakning. Läkaren kan även ges en skriftlig varning.


Avgick frivilligt

Efter att fallet med den berusade läkaren uppdagades meddelade chefsläkare Anne Pietinalho att läkaren i fråga inte längre arbetar för Ekenäs hvc. Nu har Raseborgs tjänstförrättande stadsdirektör Thomas Karlsson förtydligat uttalandet genom att meddela att läkaren avgått av egen fri vilja.



Läs mer i dagens VN/eVN.