På hantverkardagen lockade smedjan där Kenneth och Stig Lundström jobbade vid stor publik. Foto: Jasper Karhunen.

Hantverkardagen i Ingå är en folkfest

På lördag svämmade Ingå över av besökare från nära och fjärran. Folk kom för att umgås, äta potatisgröt, lyssna på dansmusik och beundra hantverk. Som grädde på moset, eller snarare smör på gröten, förgylldes dagen av ett förtjusande sommarväder.

Klockan är 11.20 då jag anländer till Gammelgården på Museivägen i Ingå. Tjugo minuter sedan har tillställningen satt i gång, parkeringsplatsen är nästan fullsatt. En vänlig själ visar mig de sista lediga platserna och jag byter ut den bastuvarma billuften mot Gammelgårdens grönska.

Hantverkardagen arrangeras i dag för 39:e gången av Ingå Marthaförening. Två marthor vaktar ingången, Ingegerd Nyberg och Rose-Marie Nyman. Inträdet kostar, men priset är skäligt.

– En euro för barn i åldern 7-9 och tre euro för vuxna. Hundar och småbarn går gratis, så det gäller väl journalister också, säger damerna skrattande.

Mer hinner damerna inte säga. Stora sällskap av barn, vuxna och hundar väntar otåligt på att gå in. Bäst att söka sig vidare, tänker jag och fortsätter min färd mot hantverkardagens hjärta.


Med själ och hjärta

Glada röster och barnaskratt ekar mellan de lummiga träden, här träffas gamla bekanta och utväxlar kramar. Tiotals stånd har rests av en mängd olika försäljare som alla lägger ner tid och energi på sina alster.

En nykomling på hantverkardagen är Anu Niemi-Pynttäri, en keramikkonstnär från Tusby. Hennes keramiska konstverk tillverkas genom rakubränning som härstammar från 1500-talets Japan.

– Jag har sedan några år tillbaka drivit företaget Lohikäärmepuu i Tusby och nu ville jag uppleva hantverkardagen här i Ingå som mina väninnor tipsat mig om, säger hon och avbryter sig snabbt då en besökare så gärna vill fotografera hennes spräckliga tuppstaty.

Två besökare, Rannvi och Simon Wallen, glädjer sig åt att hantverkardagen lockar så mycket folk.

– Det är roligt att folk fortfarande sysslar med hantverk, genom dylika evenemang förs också traditionen vidare. Det är nog helheten som gör evenemanget speciellt, säger paret Wallen.

I Gammelgårdens huvudbyggnad håller i år en instrumentbyggare, Tor Essén, till. Han visar bland annat upp en akustisk gitarr av japansk modell som han rustat upp.

– Jag har flera år besökt hantverkardagen och i år blev jag ombedd att delta med mina hantverk, berättar Essén.
Själv lyssnar Essén helst på bra jazzmusik och önskar engagera människor till att lära sig om instrumentbygge.


Bondost och potatisgröt

Ingå Marthaförbunds ordförande Anitta Nyberg är lycklig.

– Vädret är fantastiskt och besökarna är många, säkerligen flera tusen. Många försäljare har tyvärr fallit bort av olika orsaker, men dagen är ändå lyckad, säger hon.

Nyberg rekommenderar bondostsmörgåsen och medger att potatisgröten är en given klassiker.
Brödet får jag snart tag på och visst är det läckert. Senare hittar jag potatisgröten, som enligt marthorna bör avnjutas med en klick smör och lite lingonsylt.

Gudomligt.

En besökare vill gärna ta hem lite gröt, men marthorna beklagar: gröten är så gott som slut.

Fullt förståeligt.