Hela grannskapet engagerar sig i vattenfrågan. Foto: Emilia Nyberg

Provresultat visade gift i vattnet

Tester på brunnsvattnet i ett område nära den gamla avstjälpningsplatsen i Svartå visade oroväckande höga halter av lösningsmedlet naftalen.

Maria Korhonen, som bor i det dabbade området, döljer inte sin oro.

– Provresultatet som nyligen publicerades visade höga halter av naftalen, men ett nytt prov måste tas eftersom man misstänker att det skett ett misstag i analyseringsprocessen, säger Korhonen.

Det andra vattenprovet visade inga farliga mängder lösningsmedel i dricksvattnet.
– Hur kan jag lita på ett resultat när det andra provet visade raka motsatsen, frågar Korhonen.
 

Dålig upplysning

Korhonen förargar sig framför allt på det dåliga informationsflödet. Hennes brunn ligger mellan de två brunnarna vilkas vatten verkade ha höga halter av naftalen.

– Sannolikheten att även mitt dricksvatten är förgiftat är väldigt stor eftersom en bäck från avstjälpningsplatsen går förbi alla tre gårdarna. Jag hade aldrig fått höra om det dåliga provresultatet ifall inte min granne upplyst mig om saken, säger Korhonen.

Samma mönster gäller för resten av grannskapet. Endast de gårdar vars dricksvatten testades fick information om det dåliga provresultatet, resten av gårdarna har fått varningssamtal av grannen.
 

Namnlista till kommunen

Vattenkvaliteten i området väcker mycket intresse bland invånarna. Många verkar oroliga och rädda för att dricka kranvattnet. Trots att Raseborgs kommun länge planerat att bygga ut det kommunala vattensystemet till denna del av Svartå så är alla gårdar ännu beroende av den egna brunnen.

Tillsammans samlar grannskapet ihop en namnlista som skall tvinga kommunen att agera bättre i framtiden. Grannarna är ense om att upplysningen är det viktigaste. Alla i området måste få information om dålig vattenkvalitet så att man kan skydda sig och sin familj.


Kommunen: Det handlar om ett misstag

Från kommunens sida anser man sig inte ha agerat inkorrekt, tvärtom. Jan Gröndahl på Raseborgs stad är förvånad över anklagelserna då han menar att han personligen kontaktat de drabbade.

Varför ett prov visade på farligt höga halter av naftalen vet man inte ännu, men staden har bett labbet om en rapport och orsaken till misstaget borde klarna genom den.

Att det handlar om ett misstag är Gröndahl övertygad om:

– Jag börjar inte analysera varför felet skett, men labbet beklagar sitt misstag och det skedda är otroligt beklagligt för de drabbade, säger Gröndahl.

Ett till prov kommer ändå för säkerhets skull att tas på måndag.



Läs mera i dagens VN/eVN.