Gemytliga trähus samsas med solpanelshybrider och vräkiga stenslott på bostadsmässan i Hyvinge. Foto: Emilia Nyberg

Blått vid trendhorisonten

Vilka är framtidens trender inom heminredning? På bostadsmässan i Hyvinge finns svaren.

Himlens, havets och Finlands blå färg har inte varit ett populärt inslag i hemmen på många år. Men nu är den åter på uppgång.

– Den blå färgen är så småningom på väg tillbaka. Jag är glad över att vi har kommit bort från det svartvita. Färgkombinationen är fortfarande populär, men i dag väljer många mjukare nyanser, säger designern Erika Tarko-Viljanen från Rautakesko.

Hon har inrett ett av stenhusen på bostadsmässan i Hyvinge. Solskenet flödar in genom glasväggar och vitt stengolv övergår i harmoniska, lila sängöverkast. I barnkamrarna löper bårder med en svartvit Musse Pigg som ler mot besökaren.

En annan trend, säger Tarko-Viljanen, är att människor allt mer börjar få upp ögonen för ekologiska och hållbara möbler. Slit- och slängstilen är utdöende.

– Familjer satsar på kvalitet. Man vill ha saker som håller.

Strömbrytarens tid är nu

När tänkte du senast på de tråkiga strömbrytarna som du knäpper av och på belysningen i hemmet med?

Ulf Åkerlund, från Schneider electric, tänker på dem varje dag.

Strömbrytaren har hittills varit en förbisedd del av hemmet. Men den tiden är snart förbi. Bloggarna och modetidningarna har fått intresset för heminredning att blossa upp, och inte ens strömbrytarna kommer undan perfektionisternas trendkänsliga blickar.

– Jag tror att dagens människor tittar mer på helheten, säger Åkerlund.

Han säljer väggkontakter och strömbrytare i alla färger, former och kulörer. Här finns metallfärgade och genomskinliga, runda och fyrkantiga. Vissa lyser svagt i mörkret – en kombination av stickkontakt och nattlampa.

– Det går att få strömbrytare i samma mönster som tapeten. Eller med en glasram som man kan lägga en skojig bild i, till exempel på Kalle Anka.

Trender kommer och går, men en sak består:

Disneys gnagare och fjäderfän är fortfarande lika populära.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.