Vinterförvaringsplatsen vid Ingå småbåtshamn kryllar av bråte och båtar som borde ha sjösatts. Foto: Benjamin Knopman

"Vi är ganska maktlösa"

Båtar ligger kvar på vinterförvaringsplatsen vid Ingå småbåtshamn. Ekopunkten fylls med riskavfall. Både kommunen och Rosk'n roll är maktlösa.

Längs strandpromenaden är Ingå småbåtshamn en pärla, men traskar man vidare mot ekopunkten bakom köpcentret Strand rasar helhetsintrycket snabbt.

Båtar ligger kvar på land med vajande presenningar, marken kring dem är nedlusad med bråte och vid ekopunkten har riskavfall slängts i en hög.

På Ingå kommun är man medvetna om problemet.

– Vi har ringt upp båtägarna, säger kommuningenjör Daniel Grönroos.

– Det är ett årligt återkommande problem. Det finns tydligen sådana som har så bråttom att de inte hinner få båten i sjön, men ändå vill äga en.

I höst ska tekniska nämnden förtydliga reglerna för förvaringsplatsen. I dag är de så diffusa att kommunen inte vågar flytta båtarna av rädsla för att bli stämd.

– I framtiden kommer vi att flytta bort de kvarlämnade båtarna, och båtägarna tvingas betala för arbetet, säger Grönroos.


Syns i sopavgifterna

Rosk'n rolls ekopunkt i småbåtshamnen är ett ständigt dilemma. Sopföretagets informatör, Kaisa Halme, säger att de som lämnar grillar och tv-apparater vid ekopunkten inte gör det på grund av okunskap. Snarare är det lättja som är boven.

– Ingå avfallsstation är öppen flera dagar i veckan. Den är öppen alla lördagar och kvällar. Man kan inte skylla på jobbet eller att man inte hinner, säger Halme.

Rosk'n roll städar riskavfall från ekopunkterna ungefär en gång i veckan. Halme säger att extrakostnaderna som städningen av ekopunkterna medför syns i sopavgifterna – för alla.

– Vi har också kameraövervakning. Varje månad skickas det ut böteslappar till personer som har brutit mot reglerna. Bötessumman kan vara upp till 200 euro.

Ändå är det många som kommer undan.

– Att gå igenom kamerornas inspelningar är tidskrävande. Vi är ganska maktlösa, säger Halme.



Läs mer i dagens VN/eVN.