Peter Österman och Lucas Österman var nöjda med fältdagen. Foto: Jasper Karhunen (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se bilderna i rätt format.)

Lyckliga jordbrukare samlades i Ingå

Livligt program, stora maskiner och ett oemotståndligt sommarväder lockade jordbrukare och andra intresserade till Ingå. Eftermiddagsprogrammet kretsade kring oljeväxter och global handel.

Hundratals bilar står parkerade på en åker nära porten som leder till området. Himmelen är klarblå men besökarna låter sig inte plågas av den bedövande julihettan. Luften fylls av jordbrukets dofter och ur högtalarna dånar Creedence Clearwater Revivals Looking Out my Backdoor. Tillställningen är i full gång.

– Årets fältdag har varit den överlägset bästa hittills, arrangemanget fungerar smärtfritt och vädret är perfekt, säger en av arrangörerna, Staffan Eliasson, fältchef på Nylands Svenska Lantbrukssällskap.

Fältdagen, en utställning för professionella växtodlare, ordnades den elfte juli för fjärde gången. Arrangörerna för tillställningen i år var Västankvarn försöksgård, Nylands Svenska Lantbrukssällskap och det finska Pro Agria Etelä-Suomi.


Oljeväxternas värld

Fältdagen förgylldes av bland annat odlingstekniska försök och maskindemonstrationer. På agendan stod också en serie av föreläsningar som gavs under dagens lopp under namnet Greppa marknaden.

Syftet med föreläsningarna var enligt arrangörerna att informera besökarna om läget på spannmålsmarknaden och diskutera viktiga teman. VN beslöt att ta del av en föreläsning med rubriken "Oljeväxtmarknaden inför kommande säsong".

Johan Andberg, inköpare av spannmål och oljeväxter för Avena Oy, höll föredraget för ett fullsatt tält. För någon som inte sedan tidigare varit insatt i ämnet var föreläsningen utan tvekan informativ.

Andbergs föreläsning lade speciellt stor tyngd på marknaden på ett globalt plan. Även en kort bakgrund och lite kuriös information fanns att hämta. Hur många vet egentligen att raps ingalunda är den största oljeväxten på marknaden, utan soja? Sojans betydelse förklarades också då Andberg berättade att Kina, en viktig global aktör, importerar majoriteten av sin soja.



Läs mer i dagens VN/eVN.