Möbelsnickare Antrei Hartikainen visar stolt upp sina konstverk. Foto: Jasper Karhunen.

Han tog silvret i ungas VM i yrkesskicklighet

Två år i rad har han kammat hem guld i finska mästerskapet i möbelsnickeri för unga. I årets världsmästerskap i yrkesskicklighet knep den 21-åriga snickaren från Fiskars, Antrei Hartikainen, silvret.

– Jag är verkligen nöjd med resultatet. Finland har aldrig tidigare presterat bra i till exempel möbelsnickeri, så nog är jag stolt över min silvermedalj, säger Antrei Hartikainen och ler stort.

Världsmästerskapet i yrkesskicklighet ordnas vartannat år av World Skills International. Från alla världens hörn samlas unga talanger, högst 23 år gamla, för att tävla i diverse olika yrkesgrenar. Till tävlingsgrenarna hör bland annat telekommunikation, bilskadereparation och möbelsnickeri.

– I alla länder ordnas regionala och nationella tävlingar för att vaska fram de skickligaste talangerna inom varje gren. Att få representera Finland var således en viktig sak i sig, säger han.


Med tysk precision

På VM-nivå i möbelsnickeri har den tävlande 22 timmar på sig att efter en detaljerad ritning bygga upp en tekniskt fulländad produkt. I år tog tävlingen fyra dagar och målet var att bygga en byrå. En stor del av arbetet måste göras helt för hand, vilket gör processen långsam och krävande. Kraven som domarna i Leipzig ställde gjorde inte snickarnas liv lättare heller.

– Reglerna och kraven var otroligt stränga. Allting sköttes med en exakthet, en riktig tysk precision, säger Hartikainen med ett skratt.

Världsmästerskapet gav Hartikainen såväl ett ökat självförtroende som nya insikter.

– Kraven var hårdare än i finska tävlingar så man var tvungen att anpassa sig till situationen och arbeta under press. Koncentrationsförmågan testades. Man var tvungen att planera arbetet och koncentrera sig hela tiden. Att kunna planera ett arbete väl är en värdefull förmåga i alla yrken, säger Hartikainen.



Läs mer i dagens VN/eVN.