Under ledning av prästen Tom Hellsten (i blått) har Karel Kakk­o, Ossi Väänänen, Carl-Johan Westin och de andra medlemmarna i Ingå församlings båtklubb rustat upp en gammal båt. Foto: Benjamin Knopman

Kyrkans män renoverar maskulin båt

En båt. Tio svettiga män. Med glödande talkoanda, gudomlig assistans och milda svordomar renoverar herrarna i Ingå församlings båtklubb en båt.

Båten ska heta Nikolaus.

– Eftersom vi är en herrklubb kan den inte ha ett kvinnligt namn. Det måste vara maskulint, säger prästen Tom Hellsten.

– Vi funderade också på Tom-Tom, skämtar Carl-Johan Westin, jordbrukare och församlingsmedlem.

I vintras grundades Ingå församlings båtklubb. Initiativet kom från Hellsten och hans vän Karel Kakko. Båtklubben lade en annons i tidningen där de bad båtägare som vill bli av med sina skorvar att höra av sig. I samma veva efterlyste de personer som ville komma med och renovera.

Sedan började telefonen ringa.


En skänk från ovan

– Femton båtar erbjöds helt gratis. Förstås var en del i dåligt skick, men många var väldigt intressanta projekt, säger Hellsten.

Responsen var så överväldigande att Hellsten misstänker ett gudomligt ingripande.

– Jag upplever det som en skänk från ovan.

Församlingen tackade ja till 3,5-tonsjätten, vars donator vill vara anonym, samt en liten träbåt som fördes till Rövass lägerområde. De fick använda Mekaniska marins båthall gratis. En av medlemmarna i båtklubben har kopplingar till målfärgstillverkaren Hempel, som bidrog med färg för 2 800 euro.

– Vi är synnerligen glada över alla som har bidragit, säger Tom Hellsten.

Hellsten gissar att sjösättningen kommer att ske inom två veckor. Om Nikolaus kommer att få en champagneflaska krossad mot sitt skrov, eller om killarna kör med nattvardsvin, är ännu oklart.