Anne Knaster är sedan 2010 verksamhetsledare för barnklinikernas faddrar rf. Foto: Nina Ahtola.

Hon vill hjälpa Finlands minsta

Barnens välbefinnande ligger i allas intresse. Detta budskap är den springande punkten i samtalet med Anne Knaster, verksamhetsledare för Barnklinikernas faddrar rf sedan november 2010.

En stor del av dagens finländare är bekanta med "Teemu Nalle", den gosiga, gulbruna teddybjörnen med gips på ena foten och en paketerad högerarm. Den populära björnen är galjonsfigur för Barnklinikernas faddrar rf, välgörenhetsorganisationen som grundades 1993. Inför sommarsamtal träffade VN organisationens verksamhetsledare Anne Knaster.

– Min väg till verksamhetsledare för organisationen har kanske inte varit helt slumpmässig. Under mitt liv har jag jobbat med såväl marknadsföring som sjukhusarbete, säger Anne Knaster.

För välmenande och företagsamma personer som Knaster ter det sig som om det finska samhället inte kan tillgodose kraven som finns inom bland annat barnvården.

– Systemet fungerar inte alltid som det borde, att exempelvis bygga nya anstalter för barnsjukvård skall inte behöva dröja tiotals år. Vi finns till för att få saker och ting att löpa, det görs för barnens och därmed för allas bästa, menar Knaster.
 

Sommarsamtal
Anne Knaster
  • Familj: Make, två barn och två barnbarn.
  • Bor: I Helsingfors.
  • Aktiv: Verksamhetsledare för Barnklinikernas faddrar rf.
  • Hobby: Cykelutfärder.
  • Personligt mål: Att en dag göra Ekenäs till en livligare stad.

Ändamål

Barnklinikernas faddrar rf har under sin tjugoåriga verksamhetstid gjort donationer på cirka 30 miljoner euro. Organisationen bygger på frivilligt arbete och bör inte vara vinststrävande. Som välgörenhetsorganisation är föreningen helt självständig.

Fyra områden är aktuella då resurserna skall fördelas. Pengarna används för att: främja forskning som berör barnens välfärd och hälsa, främja trivseln på barnkliniker, införskaffa ny teknologi och specialutrustning, och för att främja psykvården bland barn och unga.

– Speciellt efter skoltragedierna 2007 och 2008 stod det klart att man måste satsa på förebyggande psykvård och rådgivning också från vår sida, säger Knaster.



Läs mer i dagens VN/eVN.