Solsken och glada människor. Årets Barösundsdag lockade både bybor, sommargäster och en del västnylänningar längre ifrån. FOTO: Christoffer Holm

Liten by, stor fest

Årets Barösundsdag firades i solsken och med så gott som hela byn på plats. Foton och pressklipp från det förflutna fascinerade.

Bryggorna fulla av båtar och bilar på alla möjliga och omöjliga ställen. När Barösundsdagen går av stapeln är det få som sitter hemma.
Till skillnad från i fjol, då stämningen till en början mer eller mindre sköljdes bort av regnet, började årets Barösundsdag dessutom i solens tecken.

May och Leif Enberg hade vanan trogen kommit på ett varv kring torget.
– Vi kommer hit så gott som alla år, säger Leif som upplevde sin första sommar i Barösund år 1947.
Sedan de pensionerade sig 1997 har May och Leif bott halva året utomlands och halva året i Barösund. Hittills har inget de sett i Europa överträffat Barösund.
– Kontrasten till Europa gör Barösund ännu kärare för oss, säger May.
För dem är Barösundsdagen, fisksoppan dagen efter och Forneldarnas natt årets tre höjdpunkter i trakten.
– Man träffar folk och njuter av stämningen. Det är här vi hör hemma, alltid.

Barösund förevigat
Föreningar och försäljare från när och till och med lite fjärran, samt en bit mat brukar höra till Barösundsdagen. Därtill bjuder byn oftast på något lite extra.
I år var utställningen Skärgårdsbor och händelser i Barösund i pressklipp dragplåstret. Många intresserade sig för det urval av totalt 160 hyllmeter mappar med urklipp som Gustaf Sundman samlat på sig genom åren.
– Jag har hållit på i fyrtioen år. Nog har det hittats tillräckligt.

Martina Malmberg fann en hel del tidningsartiklar om sig själv. Arkivet kunde berätta så gott som hela hennes livshistoria med nerslag från hennes tid som lucia 1996 via epoken som kommunalpolitiker i Ingå och riksdagsvalskandidat 2007 till hennes bröllopsannons från i fjol.
– Det här hade jag inte förväntat mig, allra minst så här mycket. Jag visste inte ens om att den här mappen fanns förrän jag steg in på utställningen.