Inkeri och Jaakko Toiviainen är glada över att inte behöva vara oroliga för sin segelbåt Vesterviking varje gång det blåser upp till storm. FOTO: Christoffer Holm

"Östra hamnen en av de bästa"

Efter månader av tomma bryggor har båtfolket kommit tillbaka till Hangö. Minerna är glada och omdömet om den nya hamnen positivt.

Den senaste veckan har båtsäsongen i Östra hamnen i Hangö inletts på allvar. Det här veckoslutet nås dessutom sommarens första kulmen i och med Hangöregattan. För tillfället trängs fritidsbåtarna med tävlingsseglarna men tack var den nya större hamnen löper trafiken bra.

Jaakko och Inkeri Toiviainen har styrt sin segelbåt Vesterviking till Hangö för att ta del av veckoslutets stämning. Hangö är bekant mark. De besökte Östra hamnen för första gången 1975. Sedan dess har de gästat hamnen så gott som varje år på vägen mellan hemmet i Helsingfors och sommarstället i Rosala.
– 1975 fanns det kanske en brygga och ett tjugotal båtar här i hamnen. Då fanns det inte många plastbåtar. De flesta var av trä, berättar Inkeri.


Vågbrytaren underlättar
Paret Toiviainen är mycket glada över de senaste tillskotten i hamnen. Sedan 1975 har en hel del hänt men länge var sjögången inne i hamnen ett återkommande gissel.
– När det var hård vind var det jättesvårt. Man fick sitta i båten och hålla fast den för att den inte skulle slå mot bryggan. Med de nya vågbrytarna har det blivit mycket bättre, säger Jaakko.

Vissa båtfarare har kommit till Hangö för första gången, andra besöker staden på nytt efter många år. En av dem är Barbro Kirkpatrick.
– Det är många, många år sen sist. Här har hänt en massa. Förra gången vi var här var hamnen jätteliten.
Barbro kommer från Esbo men bor halva året i San Diego i USA. Tillsammans med maken Alex Kirkpatrick har hon i år lockat med väninnan Tricia Smith till Finland och Hangö.

– Här finns inget att klaga på. Efter att ha besökt femton hamnar i Danmark och Sverige de senaste två veckorna kan jag lugnt säga att Östra hamnen är en av de bästa. 
Väninnan Tricia är imponerad av de gamla folkbåtarna som deltar i regattan.
– Härligt att se sådana.