Simning, lek och språkbad i ett är vad som gäller vid simskolan i Flacksjö i Pojo. Foto: Emilia Nyberg

Var tionde kan inte simma

Under simskolornas högsäsong är det många som skaffar sig den billiga livförsäkring som simkunnighet ger men som många vuxna saknar.

Simkunnighet anses vara en medborgarfärdighet, och simundervisningen är obligatorisk enligt läroplanen.
Många lär sig förstås att simma på egen hand och årligen deltar ungefär 6 000 barn i Folkhälsans simskolor.
I den senaste undersökningen, från år 2011, framkom dock att endast 72 procent av eleverna i årskurs 6 i Finland är simkunniga.
Barnen på badstranden vid Flacksjö i Pojo lär höra till skaran av simkunniga då de börjar högstadiet. Under simlärarna Evelina Lundströms och Karolina Wiegners ledning får de lek och lärdom i samma paket under två veckors tid.
Här är det stora kast i förhandskunskaperna. Någon vill inte ens doppa sig helt medan någon annan siktar på att bli simkandidat.
Simlärarna gör båda debut i sammanhanget i år, efter en utbildning på 100 timmars närvaro och 30 timmars distansstudier.
– Under utbildningen fick vi veta att tio procent av de myndiga i Finland inte kan simma. Orsaken är ofta svåra saker som trauma och rädsla för vatten, säger Wiegner.
Utbildningen är av största vikt med tanke på ansvaret.
– Föräldrarna får gärna vara med på stranden, men från att simskolan håller på måste de inte vara det utan vi har ansvar, säger Lundström.

Läs mer om simskolor och simkunnighet i dagens tidning!