Skyddet av barn och unga lider när polisen får mindre resurser. Foto: Colourbox

Finlands polis känner av nedskärningar

Servicen som polisen i Finland ansvarar för kan inte alltid erbjudas i dagens läge. Det finns brist på pengar och personal.

Situationen i Västnyland är på intet sätt bättre än i resten av landet. Överkommissarie för Raseborgspolisen Mats Lagerstam menar att utvecklingen länge har gått mot det sämre.

– Under mina ungefär fyrtio år har situationen aldrig sett så här motig ut med tanke på resurserna, säger Lagerstam.

Överkommissarien påpekar att beslut om besparingar görs av politiker och menar att polisen får anpassa sig efter dem. Att trygga säkerheten för barn och unga blir enligt Lagerstam allt viktigare då missbruk av alkohol och droger fortsätter öka. Nedskärningar i polisens och sociala myndigheters verksamhet kan drabba de mest sårbara.

– Jag tror inte att någon i längden vinner på att man sparar på det här sättet.

Hur ska säkerheten tryggas?
Frågan om barnskydd har blivit aktuell i hela landet i och med fallet Eerika. Lokalt har frågan nyligen aktualiserats med anledning av Camilla Lindbergs kolumn, Patrull 112. Överkommissarie Lagerstam berömmer Lindberg för att ha handlat rätt och vågat uttala sig.

– Det här är en obeskrivligt viktig fråga, det är viktigt att man också offentligt vågar tala om problemen.

En underbemannad poliskår och resursfattiga sociala myndigheter kan behöva samarbeta för att trygga medborgarnas, speciellt barnens, säkerhet.

– Efter fallet Eerika var det uppenbart att något måste göras. Vi sammankallade bland annat polisen, socialjouren och barnskyddet från Raseborg och Hangö för att utveckla vårt samarbete sinsemellan. Socialjouren är nu för tiden belägen i samma byggnad som polisen, vilket har lett till ett bättre samarbete, berättar Lagerstam.



Läs mer i dagens VN/eVN.