Inger Sellman upplever att det går snabbare att boka tid sedan kommunen tog över verksamheten. Foto: Johan Kvarnström

Liten hvc reder sig i väntan på stor reform

I framtiden ska små kommuner inte få ordna någon hälsovård själv. I Ingå fungerar allting ändå riktigt bra nu.

En av de få saker som är helt klara i social- och hälsovårdsreformen är att kommuner med under 20 000 invånare inte skall inte få ordna några som helst social- och hälsovårdstjänster. Det ses som ett problem med små anordnare.

Sedan årsskiftet sköter Ingå kommun social- och hälsovårdsservicen i egen regi. Efter övergångsperioden är det endast rekryteringen till tandvården som varit lite svår, enligt kommunstyrelsens ordförande Marie Bergman-Auvinen (SFP). Annars har lösningen varit lyckad.

– Jag tror personalen tycker om små enheter.

Detsamma gäller inte personerna bakom social- och hälsovårdsreformen. Enligt dem skall alla tjänster inom vård och omsorg ordnas av social- och hälsovårdsområden med över 50 000 invånare.

Kommuner med 20 000–50 000 invånare har rätt att ordna social- och hälsovårdstjänster på basnivå.
Ingå lär enligt detta få ansluta sig antingen direkt till ett social- och hälsovårdsområde med Lojo som ansvarskommun eller så till ett område med service på basnivå med Raseborg som ansvarskommun som ingår i det större området.


En stark aktör

En het fråga bland flera är kommunernas inflytande i de nya organen.

Om till exempel Ingå och Hangö går med i ett område på basnivå med Raseborg har de inte en egen representant i det större social- och hälsovårdsområdets organ. Då har området för basnivå en gemensam representant.

Enligt Bergman-Auvinen är detta inget problem och hon talar för ett samarbete med Raseborg.

– Jag ser det som att Ingå är så litet att inflytandet som enskild kommun i ett social- och hälsovårdsområde inte är större än ens röst genom ett område för basnivå. Det är
bättre med ett område för basnivån med Hangö, Raseborg och Ingå. Vi blir en starkare tvåspråkig röst inom social- och hälsovårdsområdet, säger Bergman-Auvinen.



Läs mer om social- och hälsovårdsreformen i dagens VN/eVN.