N-sensorn placeras på traktorn tak. Foto: Emilia Nyberg

Ny metod mot övergödsling

Gödsling av åkrarna kan leda till eutrofiering av vattendragen, men precisionsgödsling är förhoppningsvis en lösning på problemet.

Broby gård i Ekenäs är på många sätt ett flaggskepp bland bondgårdarna i västra Nyland. Gården deltar nämligen i projektet Baltic Deal. Till projektet hör sammanlagt 118 gårdar rund Östersjön, varav tio befinner sig i Finland och en i västra Nyland.

För jordbrukaren och Broby gårds ägare Anders Wasström är miljön viktig och påpekar även att man kan lära sig något nytt genom Baltic Deal projektet.


Nya redskap

Ny teknologi skall i framtiden hjälpa jordbrukare att inte sprida för mycket gödsel. Med en N-sensor kan man mäta ut hur mycket gödsel olika delar av åkern behöver och därmed sprida ut rätt mängd kväve på rätt plats. Priset på en N-sensor rör sig mellan 40 och 50 tusen euro. Rätt dyrt kan man tycka, men enligt uträckningar är återbetalningstiden endast fem år.

N-sensorn placeras på traktorns tak och består av fyra sensorer som meter ljusreflektionen från grödan. Dessutom finns det en femte sensor som kompenserar den aktuella instrålningen av solljus. Detta gör att N-sensorn inte är känslig för molniga förhållanden.

Reflektionen som uppmäts räknas om till ett kvävebehov som skickas vidare till styrmekanismen på gödselspridaren, längst bak på traktorn.


Målet är att inte övergödsla

På en demonstrationsvisning på Broby gård får man följa med hur N-sensorn fungerar.

– Produkten är så ny att det inte går att avgöra lönsamheten ännu, menar Rabbe Fagerström, vars söner äger den N-sensor som demonstreras.



Läs mer i dagens VN/eVN.