Jukka Ryky, vd för Finlands frihamn, vid det nuvarande staketet. Käppen med rödgult band (nere till höger) visar var frihamnens nya staket ska löpa. Stängslet ner mot vattnet ska bort. Foto: Emilia Nyberg

Frihamnen öppnar upp Tulluddens norra sida

Finlands frihamn bygger ett nytt, tre kilometer långt staket parallellt med den norra stranden på Tulludden. Härmed blir det möjligt att gå ut till naturskyddsområdet Uddskatan, utan att passera frihamnen.

Små träkäppar med fladdrande rödgula band står i rad inne på Finlands frihamns område. Går allt som planerat kommer ett staket att byggas enligt linjen de bildar. 

– Frihamnen har funderat länge på frågan. Det var dags att göra något, säger Jukka Ryky, vd på frihamnen.

Han släppte nyheten i samband med öppningen av en fotoutställning i stadsbiblioteket. Den visar bilder över livet på Tulludden och Gunnarsstrand förr och nu.


Staketbygge på 70-talet

Den yttersta udden var nämligen öppen och där bodde folk innan det byggdes ett staket tvärs över Tulludden. Detta skedde i början av 1970-talet.

Kampen för att öppna upp delar av Tulludden för allmänheten har pågått länge. På 1980-talet ordnade aktiva Hangöbor en namninsamling för den södra delen. Man fick in över 3 000 namn och Tulluddsstranden öppnades för allmänheten.

Nu börjar det alltså bli dags att också kunna röra sig fritt på den norra sidan av udden. Enligt Jukka Ryky ska staketet bli färdigt i år, eventuellt i september. Han poängterar att Frihamnen inte äger marken på den norra sidan av Tulludden. Efter att staketet är byggt avgör Hangö stad och Forststyrelsen hur området får användas.



Läs mer i dagens VN/eVN.