Påkostade gemensamma utrymmen skall stå till förfogande för kommunhusets kommande invånare. Illustration: Arkitektbyrå Lasse Heikkinen

Bekvämt boende ersätter besluten

Beslutsfattandet har flyttat ut för gott, nu är det bekvämt boende som gäller i Pojo forna kommunhus.

Det är inte bara ute i stora världen som det är möjligt att bo smålyxigt och komfortabelt i egen lägenhet, med restaurang och städservice ständigt nära till hands och bemannad reception dygnet runt i entréaulan.
Det skall inom kort bli möjligt också i Pojo kyrkby, då väl arkitekt Lasse Heikkinen och hans medintressenter har hunnit förverkliga sina planer.
Gott hopp finns om att de aktiva seniorer som flyttar in äntligen får njuta av den hittills aldrig färdigställda bassängen i bottenvåningen.


"Byggfirma bakom oss"

Strax före midsommar godkände stadsstyrelsen i Raseborg ett planeringsreserveringsavtal. Avtalet ger ett kommande bolag chansen att i tio månader tid kolla marknaden och försöka sluta sig till om det finns sådan efterfrågan på den planerade typen av boende att det lönar sig att gå vidare med föravtal och köp.

Bakom bolaget har hittills Lasse Heikkinen och Markku Valo, tidigare vd för Nordgolf, uppgivits stå.

– Där finns andra också. Vi har en stor byggfirma bakom oss, den är med, upplyser Heikkinen, som i varken formuleringar eller åtbörder ger uttryck för någon tvekan: projektet, som han taxerar till 3,4-3,5 miljoner euro inklusive köpesumman på 850 000 euro, kommer att förverkligas.


Båtplats på köpet

Säker på att få ekonomi i det hela är han uppenbarligen också, eftersom han på stående fot vågar lova att egen båtplats och iPad eller laptop – att skräddarsy och beställa service med – kommer att höra till var och en av de 24 aktielägenheterna på i regelö 50 kvadratmeter.

Lasse Heikkinen talar om ett pris på 120 000–150 000 euro per bostad, och en bolagshyra som stannar vid 100–120 euro i månaden (plus värmekostnader).

Ändå räknar han med att ombyggnaden kostar lika mycket som om man byggde nytt. I praktiken är det bara skalet, stommen, som används medan förnyelsen invändigt blir snart sagt total


Golfare och bönder

Den målgrupp som man i första hand har siktat in sig på med projektet, är vad Lasse Heikkinen kallar aktiva seniorer "som tröttnat på den långa vägen".
Han tänker på bland andra de många golfande seniorer som träget frekventerar Nordcenter och som i dagsläget kommer körande från Helsingforstrakten.
Då kan en bostad närmare hobbyer och aktiviteter vara ett alternativ, resonerar han.

Lika väl skall kommunhuset ändå kunna locka folk från trakten, hoppas han, och åskådliggör med exemplet jordbrukare i behov av ny bostad efter generationsväxling på hemgården.



Läs mer i lördagens VN/eVN.