Andreas Puno är på plats före arbetstid. Foto: Jonny Öhman

Hopptorn kräver övervakare

I Västnyland finns det endast badvakter på badstränder med hopptorn. På obevakade badstränder får besökarna vaka över sig själva.

Vid badstränderna vid siminrättningen i Ekenäs samt vid badstranden Märsan i Hangö finns det närliggande hopptorn. Hopptornen klassificeras som en säkerhetsrisk – därför finns det badvakter på plats.

Dessa två badstränder är de enda i Västnyland som använder sig av badvakter – på andra ställen måste var och en själv ingripa ifall olyckan är framme.
 

Välutbildade

Badvakt Andreas Puno vid Märsans hopptorn i Hangö berättar att alla badvakter definitivt kan sin sak.

– Man måste gå en officiell kurs i badvaktsutbildning där man lär sig allt från hjärt- och lungräddning till goda simkunskaper, säger Puno och konstaterar att ifall någon skulle hamna i nöd skulle han klara situationen bra.

Om Puno är tvungen att rädda ett liv har han en livboj, båtshake och goda simkunskaper till sitt förfogande – ännu har han inte råkat ut för det. Men ifall det skulle hända vet han precis vad han skulle göra.

 

INFO
Badvaktens utrustning
  • Telefon
  • Kikare
  • Tydlig väst
  • Livboj
  • Megafon
  • Visselpipa

Ifall det värsta händer

Kenneth Lindén, Första vårdens fältchef vid Västra Nylands räddningsverk, har dystra nyheter för dem som under sommaren mot sin vilja vistas under vattenytan.

– Människan klarar av syrebrist väldigt dåligt. Hamnar man under vattnet och inte klarar sig till ytan drunknar man i princip direkt. Ett barn drunknar efter några minuter i varmt vatten.

Han vill påminna om tre viktiga saker gällande människor som hamnat i sjönöd vid stränder.

– Ring 112 omedelbart. Dessutom måste det vara enkelt för ambulansen att ta sig fram till stranden, det får inte ta tid att komma fram och det är livsviktigt att en person som inte andas får hjärt- och lungmassage direkt på platsen – annars är spelet kört.



Läs mer i dagens VN/eVN.