Dennis Rehnström, mannen som räddade ett litet barn. Foto: Jonny Öhman

Badvakt räddade barn som flöt ut till havs

På eftermiddagen i går då solen gassade som mest märkte en badvakt något märkligt. En simring med ett litet barn i som flöt i väg allt längre och längre från stranden.

Badvakten Dennis Rehnström satt som vanligt och vakade över Stallörens siminrättning i Ekenäs. Hans första vecka som badvakt hade gått lugnt till.

– Det har inte hänt något allvarligare här tidigare vad jag vet om. Några hjärnskakningar då någon har ramlat, men inget liknande som nu, berättar Rehnström.


Flöt förbi bojarna

Plötsligt märkte Rehnström att en väldigt liten pojke hade drivit lång ut från stranden.

– Han drev förbi bojarna som markerar var badstranden slutar, säger Rehnström och pekar ganska så lång ut mot vattnet.

– Stranden här är ganska långrund men barnet verkade vara högst fem till sex år gammal och skulle inte ha bottnat ifall han skulle ha trillat av simringen.

Rehnström reagerade snabbt och med hjälp av två goda samariter simmade han ut till pojken för att kontrollera den oroväckande situationen.


Kunde inte simma 

När livräddaren äntligen nådde fram till barnet verkade han oberörd och lugn över hela situationen.

– Han ropade inte på hjälp eller skrek och när jag kom fram till honom frågade jag ifall han kunde simma – han svarade lugnt nej, konstaterar Rehnström.


Vem har ansvaret?

Både Rehnström och hans två kolleger var ganska förvånade hur ett så litet barn kunnat vara så nära döden utan att hans föräldrar eller någon annan ansvarig ingripit.

Idrottssekreterare Yngve Romberg berättar att staden har anställt fyra badvakter. De har börjat jobba den här veckan vid Stallörens siminrättning. Badvakterna är på plats mellan klockan 10 och 19.

Han uppmanar föräldrarna att följa med sina barn då de är på stranden, för under högsäsongen kan det finnas flera hundra personer samtidigt på stranden.

Yngve Romberg berömmer Dennis Rehnströms insats.

– Det var en hjälteinsats. Det var ett närapå tillbud som nu slutade lyckligt.



Läs mer i dagens VN/eVN.