Vid månadsskiftet blir Åsa Bengtsson professor i statskunskap, men jobb på allvar vid Mittuniversitetet i Sverige blir det först efter en inledande tjänstledighet. VN-arkiv/Emilia Nyberg

Åsa Bengtsson sökte och fick sin första professorstjänst

Från och med den första juli är Åsa Bengtsson professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sverige.

– Mitt första jobb som inte är tidsbundet, sedan jag inledde min arbetskarriär, säger hon – valforskare, docent vid Åbo Akademi, tidigare VN-kolumnist och Raseborgsbo.


Förvånad

Att Åsa Bengtsson är jätteglad över sitt nya jobb, är inte att ta miste på. Men vad mera är, hon är förvånad över att hon fick det.

– Det är den första professorstjänst som jag har sökt, jag ville se om jag får en kompetensförklaring. Det fick jag – men jag hade inte räknat med att också få jobbet.

Därför är tajmningen, som hon själv konstaterar, inte helt perfekt eftersom hon ännu inte har slutfört arbetet med ett akademiforskarprojekt som finansieras av Finlands Akademi.
I praktiken innebär det här, att hon inleder professorsjobbet med en tjänstledighet som hon uppskattar kommer att vara i minst ett år.

En del resor lär det i alla fall bli under mellantiden eftersom hon skall "hjälpa dem med vissa saker, vid sidan om" utan att vara i tjänst.
Att överge Raseborg eller Åbo Akademi blir inte aktuellt heller efter tjänstledighetens slut.


I Sundsvall

Vid Mittuniversitetet pågår just nu en organisationsreform, hur strukturen i fortsättningen kommer att se ut är inte helt klart.
Klart är däremot att Åsa Bengtssons kommer att vara stationerad i Sundsvall eftersom universitetets andra professor i statsvetenskap finns i Östersund, och att det är hon som kommer att leda den statsvetenskapliga institutionen.

– Skapa en livskraftig forskningsmiljö, sammanfattar hon uppgiften på ett övergripande plan.



Läs mer i dagens VN/eVN.