Husbondeparet Anne Mustonen och Rolf Oinonen. Foto: Peter Sjöstrand (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se bilderna i rätt format.)

Här lever de på 1910-talet

Böljande hagar mot en glittrande sjö, lojt betande kor, ladusvalor som ilar in i ett grått stall. Höga rågax och en skäggig bonde med lie. Vi befinner oss hos en skogsvaktare för 100 år sedan.

En solig sommardag är det lätt att få en romantisk bild av hur lantlivet såg ut i början av förra seklet vid ett besök på Korteniemi traditionsgård.

– På sina håll levde man delvis så här ända in på 1950-talet, eller i varje fall finns föremål och berättelser av äldre generationer kvar på många äldre lantgårdar. Men för barn och unga är det helt främmande, konstaterar Rolf Oinonen.

Han är biologen och pedagogen som tar emot folk på Korteniemi gård. Med sitt skägg, mörka glasögon, hatt och höga stövlar som når upp till påsbyxorna är han en uppenbarelse - inte minst när han låter lien vina över dikesrenarna.

Rolfs favoritsyssla är att guida omkring skolklasser och andra grupper för att visa hur olika lantliga göromål har utförts för hand.
Han guidar även på sitt modersmål svenska och berättar att han bland annat tagit emot besökare från Tenala.

– Besökare som dyker upp under vardagarna pratar vi med vid sidan av jobbet med olika sysslor, guidningar beställer man på förhand. Många trivs med att bara vistas i gårdens stämning.

Gården är ett slags levande museum där Rolf tillsammans med Anne Mustonen och Outileena Uotila sköter gårdssysslorna på traditionsenligt sätt.
De sköter djuren, bär vatten och slår gräs, reparerar gärdsgårdar, sår och skördar råg, lin, sju sorters potatis, tobak och olika trädgårdsväxter samt ordnar programdagar som lockar mellan fem och sex tusen besökare per sommar.



Läs mer i dagens VN/eVN.