Psyche står kvar i slottsparken, men utan huvud. Foto: Filip Linder (Klicka på bilden för att se den i rätt format.)

Var är Psyches avslagna huvud?

Under midsommarnatten vräktes en av en av statyerna i Svartå slottspark omkull och berövades sitt huvud. Nu sätter Filip Linder sitt hopp till Svartåbornas sociala samvete.

Och, förstås,  till övervakningskamerornas inspelningar från natten i fråga.
Med klamerornas hjälp har man alltid lyckats komma förövaren på spåren då någon tidigare gjort ofog i slottsparken.


Brottsanmält

Statyerna hade ingen hittills givit sig på. Men nu hände det alltså.

Statyn som drabbades föreställer Psyche, känd ur både grekisk och romersk mytologi, och stod i en dunge mellan Slottskrogen och det forna stallet.

– Midsommarnatten efter stängningstid fällde någon statyn från podesten, troligen så att huvudet gick av, och for sedan i väg med huvudet, berättar Linder. Man har letat, men att gissa sig till "i vilken buske huvudet har kastats" är inte det lättaste.

Skadegörelsen har brottsanmälts.


Huvudsaken

Det Filip Linder nu i första hand är angelägen om är att Psyches försvunna huvud återfinns, så att statyn som är gjord av stenmaterial – marmor eller kvarts – kan repareras.
Därför hoppas han att någon som till äventyrs har sett vad som hände skall träda fram och berätta – såvida inte förövaren själv erkänner sitt tilltag.

Linder konstaterar att slottsparken hittills stått öppen för allmänheten, och antyder att det mot bakgrund av det som nu hänt kan bli nödvändigt att ta den frågan till förnyat övervägande.