I fjol deltog Wilma och Wictor Werner med två stora laxar. VN-arkiv/Maria Werner

Oskar och en sutare öppnar årets fiskecup

Det kunde förstås ha varit en id, men det var i stället en sutare på hela 2,1 kilo som Oskar Molander i torsdags fick på mete vid Knipans pir i Ekenäs.

Med den fångsten öppnas nu alldeles konkret tidningen Västra Nylands fiskecup för år 2013.

I princip har cupen pågått ända sedan början av juni, men under de allra första sommarveckorna anmäldes ännu inga fångster.

Kanske har en och annan förgäves väntat på kupongen som tidigare somrar regelbundet ingått i papperstidningen?
Från och med i år är den historia, meningen är nu att fångsterna skall anmälas via formuläret på VN:s webbplats, adress vastranyland.fi/fiskecup.


Adressen viktig

I VN:s fiskecup kan man delta med fiskar som under tiden 1.6–31.8 2013 fångats inom tidningens spridningsområde, i vid bemärkelse, och i första hand med redskap som används av fritidsfiskare.
Av formuläret framgår vilka uppgifter som behövs för att fångsterna skall kunna redovisas korrekt och för att deltagarna i cupen i höst skall kunna få sina diplom och delta i utlottningen av några fiskebetonade pris.

Förutom uppgifter om fiskens art och vikt samt om fångstplats och fiskeredskap, gäller det alltså att fylla i fiskarens kontaktuppgifter.
Adressen borde vara den hemadress som gäller under vinterhalvåret, annars kan det hända att ett eventuellt diplom aldrig hittar fram.


Fota gärna

Bilder på fångster uppskattas stort av cupredaktionen, ta dem gärna så att fiskens storlek i relation till fiskaren (eller, vid mindre fångster, varför inte den klassiska tändsticksasken) framgår.
Tänk också på att riktigt stora fiskar, säg en trekilosabborre eller en monstergädda i viktklass nitton kilo, kan innebära nya nationella rekord. Vill man ha en sådan fångst officiellt registrerad, gäller det att vara noggrann med dokumentationen. Registret finns på adressen ahven.net/ennatyskalat, där redogörs också för reglerna.


Glöm inte recepten!

I anslutning till fiskecupen, arrangerar föreningen Gastro Nostra och VN i samarbete en läsartävling om de bästa fiskrecepten.
Deltar gör man genom att skicka in sitt recept till info@gastronostra.fi

Receptet bör vara anpassat för fyra personer och gå att tillreda i ett vanligt hushåll eller en sommarstuga.
Första pris är en fiskmiddag för två på restaurang GH, andra pris en tidsbunden VN-prenumeration.