Bellevue används endast sommartid av sina bolagsägare. Foto: Benjamin Knopman

Bellevuearkitektens barnbarn firar villans 120 år

Champagneglasen klirrade och historiens vingslag kändes i nackhåren när den pampiga villan Bellevue firade 120-årsjubileum.

En frisk bris blåser in från havet.
Den dansar över stranden, rufsar till tallarna som enträget klamrar sig fast i sanden, och fläktar de festklädda gästerna på Bellevues altan.

För 120 år sedan fanns ingen av de skålande människorna här. Ändå blåste samma bris in över samma byggnad. 1893 stod den grandiosa villan, ritat av arkitekt Albert Stünkel från Viborg, klar.

Han hade fått uppdraget av sin bror Paul, som var en framstående affärsman i Hangö. Stünkel ville inte göra honom besviken och tog i från tåspetsarna. Hans kraftprov resulterade i ett av de mest ikoniska landmärkena i Finlands sydligaste stad.

Livet log ändå inte mot Stünkel. Hans fängslades i samband med ryska revolutionen 1917 och dog i sviterna av en sjukdom som han hade drabbats av under sin fängelsevistelse.


"Det är vackert här"

Tolv decennier senare vandrar hans två barnbarn, Árpád och Anni Sailo, genom den ljusa och luftiga matsalen. De två syskonen fick aldrig träffa sin morfar, men i Bellevue sitter hans själ ingjuten i väggarna.

– Det är första gången jag är här inne. Tidigare har jag bara varit utanför, säger Árpád, som också är arkitekt och bor i Kyrkslätt.
– Det är vackert här. Salen är mycket fin och präglas av sin tidsanda, säger han.

Bellevue är till vardags inte öppet för allmänheten. Huset ägs av företaget Pension Bellevue och fungerar som sommarbostad för bolagsägarna. En av dem är Eva-Karin Wilkko-Antell som även har varit en drivande kraft bakom120-årsjubileet. Hon sitter i husets styrelse och är arkitekt till yrket.

Hon säger att det inte byggs hus som Bellevue längre.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.