Sonja Crockford är tårtkonstnär. Foto: Jasper Karhunen

En sockerbagare här bor i byn

Efter närmare 40 år av bakande och pysslande beslöt Sonja Crockford att slutligen göra slag i saken: hon skulle bli professionell sockerkonstnär.

Sonja Crockford, 49, öppnar dörren till köket. Medan hon skyfflar verktygen åt sidan och fullbordar en vit pionblomma av socker berättar hon i glada ordalag sin livshistoria.

– Jag är född i England, uppvuxen i Finland, verkat i Förenta Staterna och Tyskland under längre tider. Nu har jag hittat mitt hem, Ingås vackra skogar där vi i min ungdom hade en sommarstuga, säger Sonja Crockford med ett skratt.


Hobby blev jobb

Till utbildningen är Crockford biolog. Trots att hon länge jobbat inom den kemiska industrin har hon alltid älskat att baka.

– Det har alltid varit en seriös hobby, jag har väl sysslat med det här i över 35 år, säger hon.

I fjol tog hon steget vidare och gjorde hobbyn till ett jobb då hon grundade företaget The Art of Cakes. Företaget tillverkar bland annat bröllopstårtor och cupcakes. Crockfords specialitet är dekorationerna: blommor, djur och människor av sockermassa får liv genom hennes händer.


Tidskrävande

– Alla förstår inte hur tidskrävande det här kan vara. Att göra en bröllopstårta kan ta en hel vecka, säger Crockford.

Just bröllopstårtan kräver enligt Crockford speciellt noggrann planering
– För att lyckas måste jag träffa paret. Jag vill få en bild av vad de älskar. Det bästa med det här jobbet är att få göra en personlig produkt som i sin smak och estetik överträffar alla förväntningar. För att göra det behöver man tid.



Läs mer i dagens VN/eVN.