För fint för att stå tomt. Det anser Barbro och Fredrik Flythström. Fredrik var med och byggde huset 1978-79. Foto: Johan Kvarnström (Klicka på bilden för att se den i rätt format.)

Från kommunhus till servicehus?

Inom tio månader torde det stå klart om Pojo kommunhus säljs och kontorslokalerna omvandlas till bostäder.

Så länge är planeringsreserveringsavtalet som stadsstyrelsen nu har godkänt i kraft. Om ett bindande föravtal inte har gjorts innan detta, förfaller avtalet. Den andra parten är Lasse Heikkinen och Markku Valo, för ett under bildning varande bolags räkning. Deras koncept är lägenheter på cirka 50-60 kvadrat och projektet har arbetsnamnet "Sunpark". Heikkinen är byggnadens arkitekt och säger att det är en av anledningarna till att han nu är intressent.

– Jag vill förstås gärna se att det används och inte står tomt då jag har ritat det.

Tanken är att göra det till en typ av servicehus, med kvalitativt boende för äldre personer som klarar sig själva.

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) hoppas att deras koncept lyckas och att det kan bli liv och rörelse i byggnaden igen.

– Jag är väldigt nöjd med att vi får något att hända. Att det stått tomt har varit en dålig sak bland annat imagemässigt.

Vad händer härnäst?
– Nu går det vidare så att man i samarbete med aktören utreder behovet, ser vad staden kan möjliggöra. De gör samtidigt en marknadsanalys om efterfrågan på den här typen av boende, ser om det är gynnsamt.



Läs mer om ämnet i dagens VN/eVN.