Myran är bäst i Lejonparken, tycker Veeti Ojala. Foto: Peter Johansson

Myran lever farligt

Allt har varit frid och fröjd sedan 1979, så varför klassas klätterställningen Myran i Ekenäs som en säkerhetsrisk just nu?

Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, ger hellre lite bakgrund än ett direkt svar på frågan.

Under de första åren på 2000-talet blev produktsäkerheten mer aktuell i Finland, och lekparker är ett tyngdpunktsområde inom konsumentsäkerheten.
I samband med detta gjordes en del för att göra Myran säkrare.

Tolkningen av säkerhetsstandarderna har utvecklats något under de tio senaste åren, men att Myrans risker och brister lyfts fram just nu beror helt enkelt på att lekparken stod i tur för en rutinkontroll.

– Vi inspekterar parker i tur och ordning, det råkade helt enkelt bli Myrans tur nu. Det har inte skett någon plötslig ändring på någon front, säger Kuula.

Så detta hade lika väl kunnat uppdagas för tio år sedan?
– Det hade kunnat hända tidigare, ja.


Två fel

Det som framkom under vårens inspektion var fel på formen och på underlaget som med åren blivit för hårt tillplattat. Man påtalar att ställningen är konstruerad så att den är smalast upptill, vilket innebär att användare kan skada sig allvarligt om man faller ner på någon av de underliggande konstruktionerna.

Kuula understryker att Sydspetsens miljöhälsa inte har sagt att Myran måste avlägsnas.

– Vi gör som vi brukar, begär svar på vad man kommer att göra och sedan går man vidare. Hittar de en bra lösning så är det jättebra.

Kan den göras säker på något sätt?
–  De kan jag inte svara på direkt. Det kräver säkert en hel del sakkunskap och kan inte bedömas fort.

Samhällstekniska nämnden har ärendet på sin föredragningslista i kväll. Enligt beredningen går det inte att bygga om ställningen så att den skulle fylla dagens standard.


Läs mer om Myran i dagens VN/eVN.