Ingå församlingars kompost vid åstranden saknar miljölov och är enligt miljöchef Patrik Skult olaglig. Foto: Benjamin Knopman

Komposten måste bort

Museiverket måste ta ställning till om komposten vid Ingå kyrka är arkeologiskt värdefull. Det anser Ingås miljöchef Patrik Skult.

Ingå församling måste under sommaren avlägsna avlagringar från de senaste 30–50 åren från åstranden i Ingå, eller riskera böter på 10 000 euro, plus tusen euro per månad. Det vill Ingås miljöchef Patrik Skult att bygg- och miljönämnden beslutar vid sitt möte i kväll. I beslutsförslaget finns också en punkt om att församlingen måste kontakta museiverket för att utreda om det kan finnas skäl att göra en arkeologisk utgrävning på området.

– I komposten? Du skojar, säger kyrkoherde Torsten Sandell, uppenbart bestört.
– Det känns för tokigt det här.

Motiveringen till en arkeologisk bedömning är att verksamheten har pågått i hundratals år.
– Då kan det finnas skatter under högen, säger Patrik Skult.


Efterlyser samarbete

Problemet med komposthögen aktualiserades vid en terränggranskning i april. Miljöchefen hade inbjudits av anställda vid kyrkogården för att diskutera om församlingen kunde städa upp längs åstranden genom att bland annat fälla träd. I stället blev resultatet ett krav att sluta komposteringen.

Sandell anser att åtgärdskraven är i strängaste laget.

– I mitt genmäle till miljöchefens brev skrev jag att vi gärna samarbetar med kommunen för att hitta en annan plats för vår kompost.Vi vill också gärna ha råd om var och hur vi ska bygga den ifall den inte får vara där den är.


Inväntar planen

Att församlingen inte själv reagerat tidigare beror dels på den långa traditionen, dels på att planen för Ingå centrum är under beredning.

– Där finns olika alternativ, och enligt ett av dem ligger komposten precis på rätt ställe, som en del av gravgårdens område, säger Sandell.

I andra alternativ markeras området som parkområde, vilket innebär att komposten måste flyttas.
– Vi har tänkt att det fastställs så småningom.



Läs mer i dagens VN/eVN.