Underskott tvingar VNS till samarbete

Mera samarbete med Lojo sjukvårdsområde, med HNS på koncernnivå och med primärvården.

Det är Erkki Rissanens (Saml.) recept i en situation där Västra Nylands sjukvårdsområde står inför utsikten av ett årsminus på tre miljoner euro.

Vad det utökade samarbetet bodde innefatta kunde Rissanen, ordförande i nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde, inte säga ännu efter nämndens senaste sammanträde.
Men han räknar med att beredningen skall kunna lägga fram ett förslag till konkreta åtgärder inför nästa sammanträde den 26 september.

För två år sedan resulterade stängningen av fem psykiatriska avdelningar vid Ekåsen i att driftsinkomsterna rasade till 40,2 miljoner, medan driftsutgifterna sjönk till "bara" 43,4 miljoner.
Sedan dess kämpar VNS med sin ekonomi, konstaterar beredningen gällande delårsrapporten för årets fyra första månader.


Öka, inte minska

Beredningen har kommit fram till, att man "med nuvarande verksamhet som grund och en strikt hushållning" för nästa år kunde åstadkomma ett budgetförslag där underskottet ligger på knappt två miljoner.
Genom att upphöra med verksamheter får man inte budgeten att balansera.

Med något ökad verksamhet kunde inkomsterna däremot stiga medan utgifterna hålls på samma nivå, framhåller beredningen, som redan i ett inledande skede av texten ger berörda beslutsfattare en rejäl känga:
"Trots alla goda föresatser har diskussionerna om HNS till största delen... handlat om ekonomi. Det viktigaste är helt uppenbart att ekonomin är i balans och att kommunernas kostnader för den specialsjukvård de köper av HNS hålls på en så låg nivå som möjligt. Kvalitet och tillgång är inte på agendan".



Läs mer i dagens VN/eVN.