Lyckades. Per-Erik Sjöman fick sin drygt fyrtio år gamla Volvo klar i tid till äldsta barnbarnets studentfest. Foto: Nina Ahtola

Veteranlastbilar trotsade vädret

Det ostabila vädret hindrade inte veteranlastbilsförbundet Vetkus 112 fordon långa karavan från att dundra fram längs landsvägarna i Raseborg i går. I dag bär det av mot racets slutdestination, Hangö udd.

Massiva metallmonster med blänkande ytor, det dova ljudet av motorer som får hela kroppen att dallra, och naturligtvis den omisskännliga doften av diesel. Säkra ingredienser för att väcka beundran hos vilken liten pojke – och varför inte flicka också – som helst.
Receptet biter lika bra också på äldre generationer. På gården till Sisus fabrik i Karis, startpunkten för årets åktur, ser  deltagarna ut som barn i godisaffären.
– För många är det här med bilar en livsstil, säger Per-Erik Sjöman, 73, med ett leende.

Bilar med känslor

Per-Erik är en av de drivande krafterna i ordnandet av årets körning. Tillsammans med sin 72-åriga fru Siv Sjöman kommer han att leda karavanen. Skönheten de åker i är en röd Volvo N84, tillverkad 1969.
– Det här är andra året vi deltar. Den här bilen blev klar för inte så länge sedan, berättar hon.
Den röda Volvon som paret kör i dag har en speciell historia.
– Målet var att bygga och rusta upp den i tid till vårt äldsta barnbarns studentfest. Och visst lyckades det, skrockar Per-Erik nöjt.


Fordon som fascinerar

Publiken är förtjust. Per-Erik Sjöman berättar att mottagandet ute på vägarna också brukar vara varmt.
– Samtidigt som det är avslappnande att syssla med det här så är det också roligt att se människornas reaktioner. Där man kör blir man bemött av glada miner och hälsningar, säger Sjöman.

Läs mer i dagens VN/eVN.