VN-arkiv/Nina Ahtola

Staden tar inte avstånd från Kårkulla

– Det har aldrig varit tal om att överge Kårkulla. Men det måste sparas.

Grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten säger att det har gjorts stora inskränkningar i stadens anslag för Kårkullas tjänster i år och inskränkningarna kommer att vara ännu större nästa år.
– Därför försöker vi få Kårkulla att se över kostnaderna.

Av kostnaderna för Kårkulla utgör personalkostnaderna 80 procent. Men vårdarbetet är i korrelation med kvaliteten. von Smitten konstaterar att Maisema-uppföljningen är en besvärlig måttstock.

– Om man har höga kostnader i någon sektor vet branschfolket att vården är bättre än medeltalet. Men man får inte vara bättre. Beslutsfattarna tittar bara på statistiken. I en fattig kommun är det svarta strecket, det vill säga medeltalet i Maisema-statistiken, idealet. I en rik kommun kan man med fördel vara på den röda sidan, som Kårkulla är i vårt fall.

Orsaken till diskussionerna om att Raseborg skulle vara på väg att lösgöra sig från samarbetet med Kårkulla var en skrivning i beredningen. Den lydde: "Staden införskaffar nödvändig bakgrundsinformation för att eventuellt kunna planera en produktion i egen regi av tjänster för utvecklingsstörda". Dessa rader ströks på förslag av SFP:s Roger Engblom