Anna Villnäs avhandling behandlar vikten av Östersjöns mångfald.

Tvärminneforskare disputerar

Även mindre störningar i ett ekosystem på havsbottnen kan leda till skador, men rätt mängd bottendjur är en bra medicin mot kollaps. Det är de konkretaste nya rönen i den senaste doktorsavhandlingen från Tvärminne.

Ett ekosystem som utsätts för syrebrist – exempelvis på grund av algmattor, orsakade av eutrofieringen – drabbas snabbt av en förminskad bottenfauna, det vill säga de djur som i vanliga fall hjälper till att föra syre in i sedimentet. Syrebristen orsakar också att näringsämnen som fosfat och ammonium kan frigöras från bottnarna, vilka i sin tur ökar tillväxten av alger. Alltså skapas en ond cirkel.

– Vi simulerade syrebrist med att lägga plastmattor på havsbottnet. Då vi tog bort dem kunde vi observera hur syrebristen påverkar systemen, säger Anna Villnäs.


Syrebristen syns

Då det kommer till störningar som syrebrist, är ekosystemen och deras funktioner känsligare än man tidigare trott. Långtidsdata visar att bottendjuren är utarmade i ett flertal av Östersjöns delbassänger. Nya fältstudier påvisar att reduceringen av bottendjuren har konsekvenser för ekosystemets funktioner, såsom näringscykler i sedimentet.

Dessa fakta och mycket mera presenterar Anna Villnäs i sin doktorsavhandling.

Experimenten på havsbottnen uförde hon tillsammans med den bentiska forskningsgruppen vid Tvärminne Zoologiska Station.


Nyfiken på funktioner

Ända sedan barnsben har Jakobstadsbördiga Anna Villnäs gillat naturen och funderat på hur den fungerar. Intresset ledde i slutändan till studier vid Åbo Akademi och arbete vid Finlands miljöcentral. Tvärminne blev bekant 2007 och sedan två år tillbaka är hon stationerad på den zoologiska stationen.

Då det kom till att välja inriktning för doktorsavhandlingen smög nyfikenheten från unga år fram med svaret. Hon ville ta reda på hur havet fungerar.



Läs mer i dagens VN/eVN.