Nyrenässans. Vem som ritat Villa Ormnäs i Ekenäs ser ut att förbli en gåta. Foto: Johan Kvarnström (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se bilderna i fullt format.)

Vad händer med Villa Ormnäs?

Villa Ormnäs andas historia, en händelserik sådan som museets verksamhet varit en del av i 23 år. Om staden säljer byggnaden inleds ett nytt kapitel igen.

Det som möter en uppe på knäppen vid havet i Ormnäs i dag är en villa vars exteriör är trogen sitt ursprung från 1885, medan interiören vittnar om reparationer på 1970-talet.
Här håller Ekenäs museum till, och det gäller mer än bara kontorslokaler.

Här finns bibliotek, bildarkiv, rum med arbetsbord, kartor och tidsskriftsarkiv, ett gammalt mörkrum och ett  mottagningsrum för föremål som skall bevaras för framtida generationer.

‒ Det här är utrymmen vi behöver i anslutning till vår verksamhet. Speciellt bildarkivet, fotosamlingen, föremålsmottagningen och biblioteket klarar vi oss inte utan. Om allting vore digitaliserat vore det annorlunda, men så är det inte, säger landskapsmuseiforskare Peter Sjöstrand.

Ekenäs stad köpte villan 1960. Nu har frågan om att sälja den och flytta museibyrån till gamla stadshuset aktualiserats igen, på grund av sparkrav. Vad som skulle hända med Villa Ormnäs då kan man förstås bara spekulera i.


Affärsverksamhet är möjlig

Villan är skyddad, men några hinder för affärsverksamhet finns inte bara man värnar om byggnadens arkitektur. Fastigheten har i detaljplanen en beteckning som kvartersområde för affärs-, inkvarterings- och samlingslokaler.
Staden har i grova drag uppskattat att en försäljning skulle inbringa 700 000 euro och förstås minska stadens kostnader för underhåll.

Blickarna riktas lätt till Ormnäs camping som omger Villa Ormnäs. Företagaren Niklas Björkqvist säger att man förstås vore intresserade av att ha någonting där; inkvartering, möten, kanske fester.

Han påpekar ändå att det säger sig självt att investeringar som inklusive renoveringsarbeten och underhåll spräcker miljongränsen inte betalar in sig med att hyra ut rum för 50-100 euro per natt.

– Vi får hoppas att någon med mycket pengar köper det och hyr ut det, det skulle passa som hand i handske med vår verksamhet.



Läs ett längre reportage om Villa Ormnäs i dagens VN/eVN.